TgyI Termékek

Vitaminok

VITAMINOK

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyekre testünknek kis mennyiségben szüksége van, ám önmagában nem termeli ezeket. Ezért nyers élelemmel, vagy még inkább frissen facsart bio gyümölcs- és/vagy zöldséglével kell bevenni őket. A vitaminokat csak a 20. században fedezték fel. Régóta ismert azonban, hogy a laboratóriumi állatok, amelyek étrendje tiszta zsírokból, szénhidrátokból és fehérjékből áll, könnyen megbetegednek és meghalnak. Egyes tudósok egy szintetikus ételeken alapuló tiszta kémiai étrendről álmodoztak, ám az álmaik szertefoszlottak. A szénhidrátok, zsírok és fehérjék, bármennyire is bőségesek, nem elegendőek az embereknek vagy az állatoknak: valami többre van szükségük. Ezért a természetes élelmiszerekben lennie kell valami anyagnak, ami az életbenmaradáshoz szükséges. 1912-ben, a lengyel biokémikus, Casimir Funk ezeket az anyagokat „vitales aminok”-nak, azaz vitaminoknak nevezte el. Később a tudósok egyre nagyobb figyelmet fordítottak a vitaminokra. Amilyen sorrendben fedezték fel őket, úgy nevezték el az ábécé betűivel. A mai napig új anyagokat fedeznek fel, elsősorban a növényekben, amelyek pótolhatatlan szerepet játszanak a szervezetben. Ilyen a folsav (B 9-vitamin), amely megtalálható a zöld zöldségekben, gabonafélékben és diófélékben, valamint az F-vitamin (a gabonafélék többszörösen telítetlen zsírsavjai).

A VITAMINOK EREDETE

A vitaminok növényekből, gombákból vagy baktériumokból származnak. Egyes esetekben az állatok és az emberek átalakíthatják és tárolhatják őket. Ez történik például az A és D vitaminnal. A növények provitaminok formájában termesztik őket, a halak és az emlősök májában vitaminok formájában vannak jelen. A növények azonban az alapvető vitaminforrások. A gyümölcsön, gabonafélén és zöldségen alapuló étrend minden szükséges vitamint biztosít a szervezet számára, sokkal inkább, mint a hús. A növényi alapú étrendben több vitamin: B, C, A, D és B12 játszik különösen fontos szerepet. Sokan azt hitték, hogy csak állati eredetű származékokban találhatjuk meg őket.

Nemrég közzétett

Echinacea vs. Korona-vírus

Az Echinacea angustifolie gyökér az Echinacea purpuree magvaival, fokhagyma juice-szal és erős paprikával együtt hatékonyabban növeli a T-sejtek számát, mint bármi más! Például az amerikai

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email