TgyI Termékek

A szorongásra használt gyógyszerek összefüggésben állhatnak az Alzheimer-kórral

A szorongásra használt gyógyszerek összefüggésben állhatnak az Alzheimer-kórral

A kutatók szerint az idősek hosszútávú gyógyszerhasználata aggodalomra ad okot

A szorongasra hasznalt gyogyszerek osszefuggesben allhatnak az Alzheimer korral 1Egy új tanulmány kimutatta, hogy azoknál az idősebb felnőtteknél, akik rendszeresen alkalmaznak nyugtatókat szorongásra és álmatlanság ellen, nagyobb lehet az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. Tulajdonképpen a  benzodiazepinekről van szó – amelyek a nyugtatók azon csoportja, amelyeket gyakran felírnak. Ebbe a csoportba tartozik a lorazepam (aktív), a diazepam (Valium) és az alprazolam (Xanax). A tanulmány alapvető információi szerint az idősek gyakran huzamosabb ideig szednek szorongáscsökkentő és álmatlanság elleni gyógyszereket.

Ez annak ellenére történik, hogy az utasításokban arra figyelmeztetnek, hogy ezeket a gyógyszereket csak rövid ideig szabad szedni. 2012-ben az American Society of Geriatrics (AGS) felvette a benzodiazepineket, az idősek számára „potenciálisan alkalmatlan gyógyszerek” listájára olyan rendellenességek kockázata miatt, mint a zavartság, szédülés és ájulás.

A szorongasra hasznalt gyogyszerek osszefuggesben allhatnak az Alzheimer korral 2Ez a bizonyos tanulmány nem az első, amely összeköti a benzodiazepineket az Alzheimer-kór kockázatával, és Sophie Billioti de Gage, a francia Bordeaux-i Egyetem vezető kutatójelöltje szerint ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a hosszú távú – három hónapnál hosszabb ideig – történő használat kockázati tényező lehet.

„Azoknál a betegeknél, akiknek benzodiazepinekre van szükségük, döntő fontosságúnak tűnik arra ösztönözni az orvosokat, hogy a gyógyszerek újbóli felírásakor alaposabban mérlegeljék az előnyöket és kockázatokat” – mondta Billioti de Gage. De a tanulmány csak összefüggést tudott megállapítani a gyógyszerek és az Alzheimer-kór veszélyei között. Dr. Gisele Wolf-Klein geriátriai szakértő szerint, aki nem vett részt a projektben, a tanulmány célja nem volt annak végleges bizonyítása, hogy a gyógyszerek memóriavesztést okoztak. Ennek egyik oka az, hogy a megállapítások vénykönyvi nyilvántartásokon alapulnak. „Tudjuk, hogy a gyógyszereket felírták, de nem tudjuk, hogy az emberek milyen gyakran szedték és szedték-e egyáltalán őket” – mondta Dr. Wolf-Klein, a New York-i New Hyde Parkban található North Shore-LIJ Egészségügyi Központ geriátriai oktatásának igazgatója. Ennek ellenére a benzodiazepineknek számos más ismert kockázata is van, amelyek aggodalmat keltenek – jegyezte meg az orvosnő.

„Kétségtelen, hogy ezeknek a gyógyszereknek veszélyes mellékhatásai vannak” – mondta Wolf-Klein. „Fontos, hogy az emberek megértsék az esetleges függőség veszélyét, valamint a zavartság és ájulás fokozott kockázatát.

A szorongasra hasznalt gyogyszerek osszefuggesben allhatnak az Alzheimer korral 3A tanulmányt 2014. szeptember 9-én tették közzé online a The British Medical Journal (BMJ) folyóiratban. A projekthez egy tudományos csapat, amely a jövőben Dr. Billioti de Gage köré gyűlt, közel 1800 Alzheimer-kórban szenvedő idős felnőtt ember történetét vizsgálta, összehasonlítva mindegyiket négy azonos korú és nemű, demenciában szenvedő emberrel.

Megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknél három hónapnál hosszabb időre írtak fel benzodiazepineket, 51 százalékkal nagyobb volt az esélyük az Alzheimer-kór kialakulására, mint azoknál, akik soha nem használták ezeket a gyógyszereket. A kockázat csaknem megduplázódott, ha több mint hat hónapig szedték a gyógyszert.

Billioti de Gage szerint az Alzheimer-kór korai szakaszában lévő embereknek lehetnek olyan tüneteik, mint alvási problémák és szorongás. Ez növeli annak lehetőségét, hogy a benzodiazepinek alkalmazása az Alzheimer-kór következménye, és nem a betegség oka. Azt mondta, hogy kutatásának célja az ellenkező tény bizonyítása volt. Csak azokat a recepteket (vényeket) vették figyelembe, amelyeket legalább öt évvel az Alzheimer-kór diagnosztizálása előtt kezdtek alkalmazni.

Billioti de Gage azzal érvel, hogy ezek a gyógyszerek csak rövid távon lehetnek hasznosak. Megjegyezte, hogy a tanulmányban végzett kutatás nem mutatta az Alzheimer-kór fokozott kockázatát olyan idősebb felnőtteknél, akiknek a gyógyszert a nemzetközi irányelveknek megfelelően írták fel; ez azt jelenti, hogy álmatlanság esetén legfeljebb egy hónapig, szorongásos tünetek esetén legfeljebb három hónapig használják őket.

A szorongasra hasznalt gyogyszerek osszefuggesben allhatnak az Alzheimer korral 4Dr. Malaz Boustani, aki a tanulmányban megjelent szerkesztőségben dolgozott, úgy véli, hogy az idősebb felnőtteknek körültekintőnek kell lenniük ezeknél a gyógyszereknél vagy bármely más olyan gyógyszer használatánál, amely befolyásolhatja az agy működését. „Sokkal komolyabban kell vennünk ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásait” – mondta Boustani, a Regenstrief Intézet és az Indianapolis-i Központ kutatója.

Az AGS szerint számos gyógyszer okozhat az idősebb felnőtteknél szédülést és zavartságot. Ide tartoznak más típusú altatók, például a zaleplon (Sonata) és a zolpidem (Ambien); antihisztaminok, például difenhidramin (Benadril) és klórfeniramin (AllerChlor, Chlor-Trimethone); ezek közé tartoznak az izomlazítók.

Boustani és Wolf-Klein egyaránt javasolta, hogy az alvásproblémákra és szorongásra gyógyszermentes terápia után kutassanak, részben azért, mert a gyógyszerek nem oldják meg az alapvető problémákat.

Amikor úgy tűnik, hogy egy idősebb embernél alvásproblémák jelentkeznek, sokszor a szokások megváltoztatása elegendő lehet, például: a koffein elkerülése vagy az éjszakai folyadékbevitel korlátozása – mondta Wolf-Klein. Amikor a probléma szorongásos rendellenességgel jár, Boustani úgy véli, hogy a kognitív-viselkedési terápia (társalgási terápia) gyakran bizonyul hatékonynak.

„A lényeg az, hogy vigyáznunk kell az agyunkra” – mondta Boustani, majd hozzátette: „Az első lépés az, hogy ne ártsunk egészségünknek.”

Eredeti cikk:

https://www.webmd.com/alzheimers/news/20140909/

anxiety-medications-may-be-tied-to-alzheimers-risk#2

Írta: Amy Norton, 2014. szeptember 9.

Nemrég közzétett

A táplálkozás

A táplálkozás kétségkívül nagy mértékben befolyásolja az egészségünket, mivel a táplálkozás egész életünk során folyamatosan jelen van. Dr. William Osler, a híres kanadai orvos azt

Még több »

Ki az a Dr. Richard Schulze?

Dr. Schulze egy kis mezőgazdasági városból származik. New York vidéki részén nőtt fel. Egy rendkívül havas téli éjszakán az anyja azzal ébresztette fel, hogy kétségbeesetten

Még több »

Magnéziumhiány

Ha rosszul alszik, vagy túlzott stressz alatt áll, akkor a teste magnéziumhiányban szenvedhet. Mivel a testünk nem termeli ezt az ásványi anyagot, az étrend által

Még több »

Elsősegélynyújtás fejfájás esetén

Mindannyiunknál előfordulhatnak fejfájási problémák és sokan azonnal a gyógyszerek után nyúlnak, hogy megszabaduljanak a kínzó fájásoktól. Mielőtt ezt megtennék, próbáljanak ki néhány természetes módszert. A

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email