TgyI Termékek

NÖVEJE A BELEK EGÉSZSÉGÉT NAPI EGY AVOKADÓVAL

avocado

Írta: Sara Middleton, 2021. január 4

 

Avocado 1Gazdag ízének és krémes állagának köszönhetően az avokádó, más nevén „aligátor körte”, valószínűleg az egyik legnépszerűbb kiegészítő a harapnivalókhoz vagy villásreggelikhez, mexikói ételekhez vagy turmixokhoz. Széleskörű népszerűsége ellenére sokan még mindig kételkednek abban, hogy az avokádó valóban jó-e az egészség szempontjából. Ez a gyümölcs nemcsak egészséges, de a kutatók azt is felfedezték, hogy az avokádó kiváló étel, amely javítja beleink egészségét. Mivel az erős immunrendszer a jó emésztési funkciótól függ (immunrendszerünk kb. 80%-a a belekben van)…ezek a hírek sokkal fontosabbak, mint valaha!

Napi egy avokádó fogyasztása javítja a bél mikrobiomjának sokféleségét – derült ki egy új tanulmányból

Avocado 2Az Illinoisi Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatói randomizált, kontrollált vizsgálatot végeztek, amelyben 163 felnőtt férfi és nő vett részt. A vizsgálatban résztvevők elhízottak és túlsúlyosak voltak (életkor, nem és éhomi glükózszint alapján voltak osztályozva). Naponta egy különleges étkezést kaptak, mind a kísérleti, mind a kontroll csoport tagjai, amely ugyanolyan mennyiségű kalóriát tartalmazott – kivéve, hogy a kísérleti csoport étkezésében volt avokádó. A kísérleti csoportba tartozó férfiak és nők 12 hetes napi 175 gramm (férfi étrendben) vagy 140 gramm (nők étrendjében) avokádó felhasználásával fejezték be a kísérletet. Ezen különleges étkezés mellett a résztvevőket arra utasították, hogy tartsák be szokásos étrendjüket. A vér-, vizelet- és székletminták, valamint az étkezéssel kapcsolatos egyéb információk rendszeres gyűjtése után a kutatók arra jöttek rá, hogy azoknál az embereknél, akik 12 hét után ettek avokádót, a következő tényezők jelentkeztek:

  • „Barátságos” bélbaktériumok sokfélesége és jelentősen nagyobb koncentrációja jelentkezett, köztük a Faecalibacterium, a Lachnospira és az Alistipes;
  • Magasabb zsírtartalom ürült ki a széklettel, alacsonyabb mennyiségű epesavval együtt, amelyet a kutatók úgy értelmeztek, hogy kevesebb felszívódó energiát fogyasztanak az elfogyasztott ételből (ami megmagyarázhatja, hogy az avokádó miért segít az embereknek a fogyásban).

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „ezek a tápanyagokban gazdag ételek befolyásolják az emésztés fiziológiáját, valamint a bél mikrobiota összetételét és anyagcsere funkcióit”.

A bél egészségi állapota mellett további 4 ismert egészségügyi előnye van az avokádónak:

Avocado 3Inspirációra van szüksége ahhoz, hogy a heti bevásárló listára felkerüljön az avokádó?

Egészségügyi előnyök:

  • Egy közepes avokádó 12 gramm rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi mennyiség majdnem fele (a rostok jót tesznek a beleknek, emellett szabályozzák a vércukorszintet és segítenek a jóllakottság érzés elérésében is).
  • Az avokádó más egészséges tápanyagokban is gazdag, köztük az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek egészségesek a szív számára, emellett E-vitaminban, C-vitaminban, folátban, magnéziumban, rézben és káliumban.
  • Az avokádó fogyasztása összefüggésben áll a koleszterin- és trigliceridszint javulásával (a testzsírszint csökkenése mellett).
  • Úgy tűnik, hogy a zsírban gazdag avokádó segíti a testet abban, hogy hatékonyabban felszívja a zsírokban oldódó tápanyagokat más élelmiszerekből, amint azt a Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent 2005-ös tanulmány kimutatta.

Vásárlási tippek:

Avocado 4Ha lehetséges, vásároljon és használjon teljes avokádót, ne avokádóolajat – vagy legalább válasszon ellenőrzött és megbízható márkát. A Food Control folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a tesztelt házi termesztésű és importált avokádóolajok 82 százaléka avas vagy egyéb olajokat (beleértve szójaolajat is) tartalmazott, még az „extra szűz” vagy „tiszta” címkével ellátott termékek is. A kutatók kódolták a tesztelt olajokat, így nem tudjuk, melyik márka bukott meg ezen a teszten. De felsorolják a minőségi avokádóolaj felismerési jegyeit:

  • Bár az íze a régiótól függően változhat, a friss avokádóolaj íze kissé a gombákra emlékeztet – illata, mint a vaj, és kissé a vágott fűre emlékeztet;
  • A szűz avokádóolajnak zöldnek kell lennie; a finomított avokádóolaj világossárga és inkább átlátszó;
  • Az olajat hűvös és sötét helyen tárolja, hogy megőrizze frissességét és védje meg a fénytől és a hőtől (ideális esetben sötét üvegtartályban vásárolja);
  • Az avasodó avokádóolajnak elavult illata van, emlékeztet a gyerekek agyag gyurmáira.

Avocado 5Érett avokádó vásárlásakor, akkor tudhatja, hogy a gyümölcs fogyasztásra alkalmas, ha az ujjai alatt kissé puha a tapintása. Ha az avokádó túl kemény, valószínűleg nem elég érett, és ha túl pépes, akkor valószínűleg már túlérett. És természetesen amikor csak teheti, bio termékeket vásároljon.

Eredeti forrás: https://www.naturalhealth365.com/avocado-gut-health-3682.html

Nemrég közzétett

Az A-vitamin

A színes növényekben (sárgarépa, paradicsom…) az A-vitamin provitamin, béta-karotin formájában található meg, amelyet testünk A-vitaminná vagy retinollá alakít. Az A-vitamin funkciói: – Látási pigmentek képződése

Még több »

A táplálkozás

A táplálkozás kétségkívül nagy mértékben befolyásolja az egészségünket, mivel a táplálkozás egész életünk során folyamatosan jelen van. Dr. William Osler, a híres kanadai orvos azt

Még több »

Öngyógyítás endometriózis esetén

A TgyI Termékek készítményei megváltoztatják az életét. Ha hajlandó elkötelezni magát és minimális pénzügyi befektetést és erőfeszítést fordítani egészségére, – akkor feltétlenül ki kell próbálnia

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email