TgyI Termékek

NÖVEJE A BELEK EGÉSZSÉGÉT NAPI EGY AVOKADÓVAL

avocado

Írta: Sara Middleton, 2021. január 4

 

Gazdag ízének és krémes állagának köszönhetően az avokádó, más nevén az „aligátor körte”, valószínűleg az egyik legnépszerűbb kiegészítő a harapnivalókhoz vagy villásreggelihez, mexikói ételekhez vagy turmixokhoz. Széleskörű népszerűsége ellenére sokan még mindig kételkednek abban, hogy az avokádó valóban jó-e az egészség szempontjából. Ez a gyümölcs nemcsak egészséges, de a kutatók azt is felfedezték, hogy az avokádó kiváló étel, amely javítja beleink egészségét. Mivel az erős immunrendszer a jó emésztési funkciótól függ… ezek a hírek sokkal fontosabbak, mint valaha!

Napi egy avokádó fogyasztása javítja a bél mikrobiomjának sokféleségét – derült ki egy új tanulmányból

Az Illinoisi Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatói randomizált, kontrollált vizsgálatot végeztek, amelyben 163 felnőtt férfi és nő vett részt. A vizsgálatban résztvevők elhízottak és túlsúlyosak voltak (életkor, nem és éhomi glükózszint alapján voltak osztályozva). Naponta egy különleges étkezést kaptak, amely ugyanolyan mennyiségű kalóriát tartalmazott mind a kísérleti, mind a kontroll csoport tagjai – kivéve, hogy a kísérleti csoport étkezésében volt avokádó. A kísérleti csoportba tartozó férfiak és nők 12 hetes napi 175 gramm (férfi étrendben) vagy 140 gramm (nők étrendjében) avokádó felhasználásával fejezték be a kísérletet. Ezen különleges étkezés mellett a résztvevőket arra utasították, hogy tartsák be szokásos étrendjüket. A vér-, vizelet- és székletminták, valamint az étkezéssel kapcsolatos egyéb információk rendszeres gyűjtése után a kutatók arra jöttek rá, hogy azok az emberek, akik 12 hét után ettek avokádót:

  • „Barátságos” bélbaktériumok sokfélesége és jelentősen nagyobb koncentrációja, köztük a Faecalibacterium, a Lachnospira és az Alistipes;
  • Magasabb zsírtartalom ürül ki a széklettel, alacsonyabb mennyiségű epesavval együtt, amelyet a kutatók úgy értelmeztek, hogy kevesebb felszívódó energiát fogyasztanak az elfogyasztott ételből (ami megmagyarázhatja, hogy az avokádó miért segít az embereknek a fogyásban).

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy „ezek a tápanyagokban gazdag ételek befolyásolják az emésztés fiziológiáját, valamint a bél mikrobiota összetételét és anyagcsere funkcióit”.

A bél egészségi állapota mellett itt van még 4 ismert egészségügyi előnye az avokádónak (valamint vásárlási tippek):

Inspirációra van szüksége ahhoz, hogy a heti bevásárló listára felkerüljön az avokádó?


Egészségügyi előnyök:

  • Egy közepes avokádó 12 gramm rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi mennyiség majdnem fele (a rostok jót tesznek a beleknek, emellett szabályozzák a vércukorszintet és segítenek a jóllakottság érzés elérésében is).
  • Az avokádó más egészséges tápanyagokban is gazdag, köztük egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek egészségesek a szív számára, E-vitaminban, C-vitaminban, folátban, magnéziumban, rézben és káliumban.

Az avokádó a javított koleszterin- és trigliceridszinttel jár együtt (a csökkent testzsírszint mellett).

Úgy tűnik, hogy a zsírban gazdag avokádó segíti a testet abban, hogy hatékonyabban felszívja a zsírokban oldódó tápanyagokat más élelmiszerekből, amint azt a Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent 2005-ös tanulmány kimutatta.

Ha lehetséges, vásároljon és használjon teljes avokádót, ne avokádóolajat – vagy legalább nagyon gondolkodjon el a márkákban, amelyekben megbízik. A Food Control folyóiratban megjelent nemrégiben megjelent tanulmány megállapította, hogy a tesztelt házi termesztésű és importált avokádóolajok 82 százaléka avas vagy egyéb olajokat (beleértve a szójaolajat is) tartalmazott, még az „extra szűz” vagy „tiszta” címkével ellátott termékeknél A kutatók kódolták a tesztelt olajokat, így nem tudjuk, melyik márka bukott meg ezen a teszten. De tanácsot adnak nekünk a minőségi avokádóolaj felismeréséről:

Bár az íze a régiótól függően változhat, a friss avokádóolaj íze kissé a gombákra emlékeztet – mint a vaj, és kissé a vágott fűre emlékeztető illat;

A szűz avokádóolajnak zöldnek kell lennie; a finomított avokádóolaj világossárga és inkább átlátszó;

Az olajat hűvös és sötét helyen tárolja, hogy megőrizze frissességét és megvédje a fénytől és a hőtől (ideális esetben sötét üvegtartályban vásárolja meg), mert a jó minőségű olaj is végül megég;

A avasádó avasádóolaj elavult illata van, emlékeztetve a baba tésztájára (agyagra).

Amikor érett gyümölcsöt vásárol, tudjon meg arról, hogy az avokádó készen áll a fogyasztásra, ha kissé puha az ujjai alatt, és enyhe nyomás alatt enged. Ha az avokádó túl kemény, valószínűleg nem elég érett, és ha túl pépes, akkor valószínűleg megvetik. És természetesen bio termékeket vásároljon – amikor csak lehetséges.

Eredeti forrás: https://www.naturalhealth365.com/avocado-gut-health-3682.html

Nemrég közzétett

A teremtőbe vetett hitünk

Az egészség egyik alapszövete a bizalom. Ezért azt a következtetést vonhatjuk le, hogy bármely betegség mögöttes szövete a bizalmatlanság. – A bizalmatlanság a nyugtalanság, az

Még több »

Alvással az egészségért!

A pihenés számos előnnyel jár. Amikor testünk kiegyensúlyozatlan, számunkra semmi sem tűnik normálisnak. Az alvással és az egészséggel kapcsolatos több száz kísérlet elvégzése után a

Még több »

A táplálkozás

A táplálkozás kétségkívül nagy mértékben befolyásolja az egészségünket, mivel a táplálkozás egész életünk során folyamatosan jelen van. Dr. William Osler, a híres kanadai orvos azt

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email