TgyI Termékek

A mobiltelefon hatása a gyermek fejlődésére

Mobiltelefon hatással a gyermek fejlődésére

Írta: Kat Gal, 2018. augusztus 20.

Tudományos felfedezés: A szülő mobilfüggősége hatással van a gyermek fejlődésére

Naponta hány órát használja a mobiltelefonját? Legyünk őszinték: milyen gyakran szörfözik a közösségi médiában, néz meg érdekes videót, olvas cikket, ellenőrzi az időjárást, játékokat játszik vagy a google-on keres valami érdekeset? Milyen gyakran netezik, hogy ne unatkozzon miközben sorban áll, vagy mindezt csak megszokásból csinálja?

A technika mindenütt jelen van, megváltoztatja világunkat, és ez elkerülhetetlen. Végtelen mennyiségű információ áll a rendelkezésünkre. Gyakorlatilag nem szükséges elhagynunk a házunkat – szinte mindent megoldhatunk a mobiltelefonunk segítségével. A technológiai függőség olyannyira népszerű, hogy a fiatalabb generációkat ezzel bélyegzik meg, de – legyünk reálisak – ugyanez érvényes az idősebbekre, köztük a nagyszüleinkre is. Az egyetlen különbség az, hogy az idősebb generációk még mindig jól emlékeznek az okostelefon előtti vagy akár az internet előtti korszakra.

Gondolkodott már azon, hogy a technológia hogyan hat ránk? Hogyan befolyásolja mentális egészségünket és fejlődésünket? És hogyan befolyásolja gyermekeink fejlődését? Ők nem ismerik a világot okostelefonok, táblagépek és laptopok nélkül.

A túl sok képernyő előtt töltött idő viselkedési problémákat okoz minden életkorú gyermek számára

Mobiltelefon hatassal a gyermek fejlodesere 1Az interneten töltött órák száma és a technológia használata negatívan befolyásolja a felnőttek testi és lelki egészségét. A képernyőhöz „ragadt” gyerekek sem járnak jobban; éppen ellenkezőleg, sokkal rosszabbul járhatnak. A Michigani Egyetem új tanulmánya kimutatta, hogy a képernyő előtt töltött idő súlyos negatív következményekkel járhat a gyermekek egészségére és fejlődésére tekintve. Úgy tűnik, ez nagyban függ a szülőktől: észrevesszük, hogy azok, akik sok időt töltenek okostelefonjukkal, laptopjukkal vagy más technikai eszközeikkel (beleértve a tévét is), üres, felszínes és többé-kevésbé hiányos kapcsolatban állnak gyermekeikkel. Ennek eredményeként a gyerekek értéktelennek vagy elégedetlennek érezhetik magukat, és megpróbálják más módon felhívni a figyelmet magukra.

A tanulmány felhívja a figyelmet a gyermek viselkedése és a szülők technikai függősége közötti kapcsolatra

Mobiltelefon hatassal a gyermek fejlodesere 2A vizsgálatot az Egyesült Államokban, 170 otthonban végezték el, mind a szülők, mind a 3 évnél valamivel idősebb gyermekek körében. A szülők megválaszolták a technológia használatával kapcsolatos szokásaikat: milyen gyakran, meddig és hogyan használják. A tanulmány a családi tevékenységek – például játékok vagy étkezések – megszakítására összpontosított, amelyeket üzenetküldés vagy internetezés céljából szakítanak meg. Ezenkívül a szülőket arra kérték, hogy írják le gyermekeik viselkedését: ingerlékenyek, túlérzékenyek, rosszkedvűek vagy rosszul viselkedtek-e a tanulmányt megelőző két hónapban. A kutatók figyelembe vették a családi jövedelmet, az iskolázottságot, a stresszt, a szorongást és a technikával nem összefüggő egyéb lehetséges tényezőket, majd megvizsgálták a családi tevékenység abbahagyásának és a gyermekek viselkedésének kapcsolatát.

Bár további vizsgálatokra lenne szükség annak megállapításához, hogy van-e közvetlen kapcsolat a szülők technikai eszközök alkalmazása és a gyermeki magatartás között, ettől függetlenül a tanulmány kimutatta, hogy bizonyos összefüggés mindenképpen fennáll. A gyermekek esetében különös jelentőséggel bír az anya technikai függősége.

A számítógép túlzott használata miatti egyéb egészségügyi hatások

Ha túl sok időt töltünk a képernyő előtt és a virtuális világban, az nemcsak „rossz viselkedést” eredményez, hanem sok más negatív hatást is okozhat. Néhány közülük:

Látásproblémák és a szem egészségének nehézségei;

Depresszió és egyéb mentális problémák;

Az agy fejlődésének nehézségei és tanulási nehézségek;

A nyak, hát és más mozgásszervi rendszerek nehézségei a rossz testtartás következtében;

Kardiovaszkuláris problémák;

A cukorbetegség kockázata;

Figyelemvesztés, figyelemzavar;

Alvási nehézségek;

Túlsúly és elhízás.

E negativitások ellenére a technológia még mindig számos előnnyel jár mind saját magunk számára, mind az egész világ számára. Nem tudjuk teljesen kitiltani, és valószínűleg nem is akarjuk és nem is kell! Csupán tegyük fel magunknak a kérdést, hogyan lehet biztonságosan és felelősségteljesen használni, annak érdekében, hogy megvédjük gyermekeinket és megteremtsük számukra a boldog és egészséges otthont. 

Hogyan védheti meg magát és családját a technológia negatív hatásaitól

Mobiltelefon hatassal a gyermek fejlodesere 3Korlátozza a képernyő használati idejét mind a gyermek, mind a felnőttek számára. Igen, ez a felnőttekre is vonatkozik. Készítsen szabályokat és tartsa be azokat. Biztosítson zavartalan és minőségi időt gyermekeivel, technikai eszközök nélkül.

Ebédidőben és vacsora közben nincs mobiltelefon az asztalnál. Étkezés közben nincs telefon. Étkezzenek közösen, élvezzék az ételek ízét. Beszélgessenek és nevessenek sokat.

Filmek helyett válasszon valamilyen aktív tevékenységeket. A Netflix szórakoztató, a képregények és a rajzfilm is a gyerekek számára izgalmas, valamint a családi filmezés is lehet kellemes. De a valódi interakciót lehetővé tevő tevékenységek végzése jobb és minőségi kapcsolatot teremt a családtagok között. Válasszon társasjátékokat, kártyát vagy dominót. Fessenek, rajzoljanak vagy kézimunkázzanak, legózzanak vagy építsenek különböző játék figurákkal, tömbökkel…Menjenek el egy esti sétára.
Menjenek ki a természetbe. A természetben töltött idő jót tesz az egészségnek. Kirándulni, kerékpározni vagy minigolfozni – mindezt tehetik szórakoztató jelleggel. Még akkor is, ha forgalmas városban élnek, a betondzsungelbe vezető felfedező út néha nagyon szórakoztató is lehet. A házon kívüli tevékenység pozitív hatással van közérzetére: menjen tekézni, úszni, edzőterembe vagy múzeumba. Kapcsolja ki a mobiltelefonokat, hogy csak egymással tudjanak foglalkozni.
Állítsa telefonját repülőgépes üzemmódba akkor is, ha éppen nem utazik. Nem kell folyamatosan naprakésznek lennie, és nem kell elolvasnia minden szöveget, bejegyzést, posztot vagy a legfrissebb híreket. Kapcsolja ki ezeket a jelentéseket, némítsa le telefonját, különösen este, éjszaka vagy a gyermekével közösen végzett tevékenység alatt.

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy valóban jó kapcsolatot tudjon ápolni családjával, és csökkentse a technológia negatív hatásait.

Melyek az Ön otthoni „képernyő” szabályai? Hogyan védheti meg gyermekeit a technológia negatív hatásaival szemben? Hogyan használják otthon a technológiai eszközöket? Ossza meg tapasztalatait kommentben, vagy e-mailben, szeretnénk hallani az Ön véleményét is.

Forrás: https://www.healthy-holistic-living.com/children-with-parents-who-are-addicted-to-their-cellphones-affect-childrens-development-according-to-scientist/

Nemrég közzétett

Alvással az egészségért!

A pihenés számos előnnyel jár. Amikor testünk kiegyensúlyozatlan, számunkra semmi sem tűnik normálisnak. Az alvással és az egészséggel kapcsolatos több száz kísérlet elvégzése után a

Még több »

A táplálkozás

A táplálkozás kétségkívül nagy mértékben befolyásolja az egészségünket, mivel a táplálkozás egész életünk során folyamatosan jelen van. Dr. William Osler, a híres kanadai orvos azt

Még több »

Öngyógyítás endometriózis esetén

A TgyI Termékek készítményei megváltoztatják az életét. Ha hajlandó elkötelezni magát és minimális pénzügyi befektetést és erőfeszítést fordítani egészségére, – akkor feltétlenül ki kell próbálnia

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email