TgyI Termékek

Egészségügyi szempontból figyelmeztetnek a szakértők: Mikroműanyag-szennyezés – Rossz hírek a tenger gyümölcseit fogyasztók számára

Mikroműanyag-szennyezés

Damon Hines, 2021. január 7

A mikroplasztika okozta szennyezés mindenütt jelen van. Hogy mennyire elterjedtek az apró műanyag szálak? Úgy tűnik, hogy mindenhol megtalálhatók, a tengerfenék legmélyebb pontjaitól a legmagasabb hegycsúcsokig. 2018-ban a tudósok a föld legmélyebb pontján, a Csendes-óceán nyugati részén található Mariana-árokban találtak mikroműanyagot.

Tavaly 11 helyen észleltek mikroműanyag-szennyezést hómintákban, a Mount Everest közelében, amely a világ legmagasabb hegycsúcsa. Lehet ennél rosszabb is? – biztosan kíváncsi erre Ön is. A tudósok becslései szerint az egész világon keletkező műanyaghulladék valószínűleg megháromszorozódik a közeljövőben, és 2060-ra hihetetlen mennyiséget ér el, évente akár 155–265 millió tonnát.

A tanulmány rámutat arra, miért kell aggódniuk a mikroműanyag-szennyeződés miatt a tengeri gyümölcsök szerelmeseinek

Mint valószínűleg tudja, az emberek a mikroműanyagot a táplálkozással és vízfogyasztással, illetve légzés által vihetik be a szervezetbe. A Environmental Science and Technology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az átlagember évente 50 000 mikroműanyag-részecskét nyel le (bár ez a szám valószínűleg jóval magasabb). A York és a Hull Egyetem felfedezi, hogy a tenger gyümölcsei közül: az osztriga, a fésűkagyló és a kagyló a legmagasabb szintű mikroplasztikus szennyeződést tartalmazza.

Hogy világos legyen: a mikroműanyagok komoly veszélyt jelentenek az emberi egészségre. Mennyire veszélyes az egészségére? Kiváló kérdés: ezt a veszélyt a tudósok és a kutatók még mindig megpróbálják meghatározni. Bár tudjuk, hogy a bevitt mikroműanyag-részecskék fizikailag károsíthatják a szerveket és veszélyes vegyi anyagokat szabadíthatnak fel – a hormonális rendellenességeket okozó biszfenol A-tól (BPA) a peszticidekig – az egészséget befolyásoló hatásuk azonban teljes mértékben még nem ismert. Mégis egyre több bizonyíték utal arra, hogy a mikroplasztikus invázió komoly veszélyt jelent az emberekre, az állatokra és az ökoszisztémára tekintve.

A Scientific American folyóirat szerint az apró mikrorostok a tüdő legmélyebb sejtjeiben találhatók, ahol különféle betegségeket idézhetnek elő, beleértve a rákot is. Kimutatták, hogy a nejlonnal és poliészterrel foglalkozó gyári dolgozóknál tüdőirritáció és csökkentett tüdőkapacitás áll fenn. A tudósokat az is aggasztja, hogy a mikroműanyagok lenyelése súlyos és életveszélyes vérrögökhöz vezethet.

Sőt, egy nemrégiben közzétett, a Environmental International folyóiratban megjelent tanulmány kifejtette, hogy egy várandós nő méhlepényében mikroműanyagot találtak, amelyet a kutatók „nagy aggodalomra okot adó kérdésnek” neveztek, mert hosszú távon a mikroműanyag károsíthatja a magzatot.

Az ENSZ jelentése szerint több mint 51 billió mikroplasztikus részecske van a tengerben. A kagylók, amelyek szűrés átal táplálkoznak: mint az osztriga, a fésűkagyló, az éti kagyló és általába véve a kagyló a leginkább fogékony a mikroműanyaggal való mérgezésre. De nem csak a tenger gyümölcsei tartalmaznak mikroműanyagot. A palackozott víz, a sör, a méz, a tea filter és a tengeri só is tartalmaz műanyagot. Mennyire befolyásol minket a mikroműanyag? Milyen mennyiségben káros vagy megengedett? Több mikroműanyagot fogyaszt, ha megiszik egy liter palackozott vizet, vagy ha egy tucat osztrigát fogyaszt el? Ezt jelenleg nem tudjuk, és nincsenek pontos válaszaink ezekre a felmerült kérdésekre.

Fogyasztóként azonban annyit tehet, hogy csökkenti a tengeri gyümölcsök (bizonyos típusú) bevitelét, utánanázhet annak, honnan származnak ezek a tengeri gyümölcsök, és csökkentheti a műanyaghulladékot. Ne feledje, csak azért, mert a mikroműanyagok szinte láthatatlanok – az átmérő 100 nanométertől (a milliméter tizedének felel meg) és 5 mm között mozog – még nem jelenti azt, hogy nincsennek.

Kérjük, legyen körültekintő és óvatos a hulladék ártalmatlanításakor. Javasoljuk, hogy legalább évente egyszer vagy kétszer tisztítsa meg szervezetét a méreganyagoktól.

  1. A béltisztításról és a béltisztító programról többet megtudhat a következő linken:
    https://tgyitermekek.com/beltisztitas-otnapos-beltisztito-program/
  2. A máj- és epehólyag-tisztító programról itt olvashatnak:
    https://tgyitermekek.com/a-maj-meregtelenitese-otnapos-majtisztito-program/
  3. A vese- és húgyhólyagtisztító programról itt olvashatnak:
    https://tgyitermekek.com/5-napos-vese-es-hugyholyagtisztito-program/

Nemrég közzétett

Az emberek közti kapcsolat

Sokféle módon javíthatjuk a kommunikációt szeretteinkkel, de mindenki mással is, és megérthetjük a tartós öröm titkát, mivel a jó interperszonális kapcsolat előfeltétele a boldog életnek.

Még több »

Alvással az egészségért!

A pihenés számos előnnyel jár. Amikor testünk kiegyensúlyozatlan, számunkra semmi sem tűnik normálisnak. Az alvással és az egészséggel kapcsolatos több száz kísérlet elvégzése után a

Még több »

Magnéziumhiány

Ha rosszul alszik, vagy túlzott stressz alatt áll, akkor a teste magnéziumhiányban szenvedhet. Mivel a testünk nem termeli ezt az ásványi anyagot, az étrend által

Még több »

Vitaminok

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyekre testünknek kis mennyiségben szüksége van, ám önmagában nem termeli ezeket. Ezért nyers élelemmel, vagy még inkább frissen facsart bio

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email