TgyI Termékek

MIÉRT KELLENE KERÜLNI A SERTÉSHÚST?

MIÉRT KELLENE KERÜLNI A SERTÉSHÚST

Írta: Dr. Josh Axe, 2016. október 31.

MIERT KELLENE KERULNI A SERTESHUST 1A sertéshús a leggyakrabban használt hús; világszerte a hústermelés mintegy 38 százalékát teszi ki. Különösen népszerű Kelet- és Délkelet-Ázsiában, Európában, a Szaharától délre fekvő Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában és Óceániában [1]. Ha ismeri a Bibliát, valószínűleg emlékszik és tudja, hogy Isten kifejezetten arra utasítja az embereket, hogy ne egyenek sertéshúst és kagylót. Sokan meglepődve hallják ezt, de az Ószövetségben Isten figyelmeztet bennünket, hogy a disznó tisztátalan állat. Miért? Azért mert húsevő és nem alkalmas az emberi fogyasztásra (ellenőrizze Mózes 3. könyve 11. Fejezetében a leírtakat [2]).

Nem számít, mit gondolunk erről, a disznók valóban elég koszos állatok. A gazdaságokban szeméttisztítónak számítanak, mert gyakran szó szerint mindent megesznek, amit találnak, többek között a saját ürüléküket, más elpusztult beteg állatokat, beleértve saját malacaikat is. Volt példa már arra, hogy egy gazda megetette a disznókat, és soha nem tért vissza. 2012-ben történt egy reggelen, hogy a gazda szó szerint a sertések reggelije lett. [3]

Amikor tudjuk, hogy mivel táplálkozik a sertés, világos hogy miért tisztátlan a sertéshús vagy legalábbis miért undorító az emberi fogyasztásra. Bár a téma elég elcsépelt, mi szerint van-e megfelelő ok ételként fogyasztani, vagy sem, azonban akad még mondanivaló a sertéshúsról bőven, mielőtt meghozzák saját döntésüket a sertéshús jövőbeni fogyasztásáról. Beszéljünk tehát erről a népszerű, de komolyan megkérdőjelezhető fehérjeforrásról.

Sertéshússal kapcsolatos problémák

  1. A sertések problémás emésztőrendszere

MIERT KELLENE KERULNI A SERTESHUST 2Számos oka van annak, hogy a sertéshús a gazdaság többi állatához képest sokkal inkább toxikus. Az első ok a sertések emésztőrendszere. A sertések emésztése, függetlenül attól, hogy mit esznek, meglehetősen gyors és körülbelül négy órán át tart. Például egy tehénnek bő 24 órára van szüksége ahhoz, hogy megeméssze azt, amit megevett.

Az emésztési folyamat során az állatoknál és az embereknél is felszabadulnak a felesleges méreganyagok, – ahogyan tápanyagok is -, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre. Mivel a sertés emésztőrendszere meglehetősen egyszerűen működik, sok ilyen toxin bent marad a rendszerben, ahonnan az amúgy is rendkívül zsíros szövetben tárolódik, amelyet az ember nagyon szívesen fogyaszt.

A sertések másik problémája, hogy nagyon kevés funkcionális verejtékmirigyük van, és szinte semmit sem izzadnak [4]. A verejtékmirigyek segítségével a test megszabadul a méreganyagoktól. Ennek eredményeként több toxin marad a sertés testében. Egyikünknek sincs szüksége még több méreganyagra a testünkben. Épp ellenkezőleg, mindannyian arra kell törekednünk, hogy minél több méreganyagot dobjunk ki a szervezetünkből, és a lehető legjobban lecsökkentsük azok bejutását a testünkbe. Ennek egyik módja a választékos étkezés és számomra ez mindenképpen azt jelenti, hogy teljesen kerüljük a sertéshúst tartalmazó minden terméket.

  1. A szalonna és más sertéshús-termékek növelik a rák kockázatát

MIERT KELLENE KERULNI A SERTESHUST 3Az Egészségügyi Világszervezet szerint a feldolgozott hús [5], például sonka, szalonna és kolbász rákot okoz. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség a feldolgozott húst rákkeltőnek minősíti, tehát olyan ételnek tekinti, ami rákot okoz. A kutatók arra jöttek rá, hogy napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastagbélrák kockázatát [6].

A feldolgozott ételek közé tartoznak az olyan termékek, mint a szalonna, sonka, kolbász, virsli és a felvágottak. Észreveszi a hasonlóságot? Többnyire sertéshúsból készült termékek ezek. Mennyit jelent az 50 gramm feldolgozott hús? Körülbelül 4 szelet sonkát. Valószínűleg most azt gondolja, hogy akkor két szelet sonkát megehet. E tanulmány szerint ez 9% -kal növeli a rák valószínűségét.

Sajnos a sertéshúst és a feldolgozott ételeket leggyakrabban a keto- [7] vagy paleo-diétázók, valamint az Atkinson-diétát alkalmazók használják. Ehelyett jobb lenne, ha egészségesebb húsokat fogyasztanának: például marhahúst, bárányt, bivalyhúst vagy csirkét.

  1. Sertésinfluenza az embernél

MIERT KELLENE KERULNI A SERTESHUST 4A sertésinfluenza még egy olyan vírus, amely a sertésről átterjedt az emberre. Az influenzás vírusok közvetlenül a sertésekről az emberekre, az emberekről a sertésekre és az emberekről az emberekre terjedhetnek [8]. Az emberek sertésinfluenzával való megfertőződése akkor valószínű, ha az emberek fizikailag közel vannak a fertőzött sertésekhez. Az embereknél a sertésinfluenza fertőzést ma „variáns vírusfertőzésnek nevezik”. Kíváncsi vagyok, miért távolították el a hatóságok a „sertés” szót a megnevezésből. Megijesztette az embereket, hogy ne egyenek sertéshúst? Valószínűleg.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint a H1N1 és a H3N2 olyan sertésinfluenza vírus, amely „endemikus az Egyesült Államok sertésállományában, és amellyel rendszeresen foglalkozik az iparág”. A járvány egész évben előfordulhat. A H1N1-et a sertéspopulációban már 1930-ban (valószínűleg korábban) észlelték, míg a H3N2 az Egyesült Államokban 1998 körül jelentkezett [9]. A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok (CDC) beszámolója szerint, a sertésinfluenza nem bizonyult fertőzőnek az emberek számára, amennyiben megfelelően kezelt és előkészített sertéshúst fogyasztanak. A megfelelő elkészítés azt jelenti, hogy körülbelül 70ºC hőmérsékleten kell főzni, aminek következtében a vírusok és más kórokozók megsemmisülnek. De mi van akkor, ha olyan sertéshúst használ, amely fertőzött, és nem az említett utasítások szerint készíti el? Semmi esetre sem kísérleteznék vele és nem probálkoznék ennek fogyasztásával.

  1. A trichinellózis veszélyei

MIERT KELLENE KERULNI A SERTESHUST 5Tudja, hogy a sertések különböző parazitákat hordoznak a szöveteikben? Ezen paraziták közül néhányat még főzéssel is nehéz megölni. Ezért áll fenn oly sok veszély, ha alul főtt sertéshúst tálalnak. Az egyik legnagyobb aggodalom a trichinellózis – egy olyan fertőzés, amely az emberre nézve veszélyes, ha alul főtt vagy nyers sertéshúst fogyaszt, s amely tartalmazza a Trichinella féreg lárváit [10]. Egyes országokban és kultúrákban a sertéshúst nyersen fogyasztják.

Ez a féreg-parazita nagyon gyakran van jelen a sertéshúsban. A féreg, amely leggyakrabban a sertés gyomor-cisztáiban él, a gyomorsav segítségével kiszabadul a cisztából, és a felszabadult lárvák szétterjednek a sertés egész testében. Ezek az újonnan létrejött férgek megmaradnak a disznó izmaiban. A következő szakasz az a szerencsétlen ember, aki a fertőzött húst fogyasztotta: hasonlóan a sertésekhez, a folyamat megtörténik az embereknél is. Alul főtt vagy nyers sertéshús fogyasztásakor a cisztában jelenlevő Trichinella lárvákat is lenyeli. A gyomornedvek lebontják a cisztát, amely parazitákat szabadít fel a bélben. Ezután a lárvák behatolnak a vékonybélbe, ahol kifejlett férgekké érlelődnek, amelyek elszaporodnak. A trichinellózis ezen szakaszában hasi fájdalom, hasmenés, fáradtság, hányinger és hányás jelentkezik.

Sajnos ezzel még nincs vége. Körülbelül egy héttel a fertőzött hús fogyasztása után a felnőtt nőstény férgek lárvákat termelnek a szervezetben, amelyek bejutnak a véráramba, és az izmokban vagy más szövetekben lerakodnak. Amikor ez az invázió bekövetkezik, a trichinellózis tünetei a következők:

-Fejfájás

-Magas hőmérséklet

-Általános gyengeség

-Izomfájdalom és érzékenység

-Konjunktivitisz [11]

-Fényérzékenység

-A szemhéjak vagy az arc duzzanata

És bár természetesen senki sem akar férgeket enni, a trichinellózis [12] súlyos betegség, amelyet mindenképpen el kell kerülni. A hasi tünetek a fertőzés után egy-két nappal, míg mások a fertőzés után két-nyolc héttel jelentkeznek. A Mayo Klinika szerint a tünetek súlyossága a fertőzött hús által elfogyasztott lárvák számától függ.

A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ azt ajánlja, hogy a sertéshúst alaposan főzzék meg, de főzés előtt fagyasszák is le, hogy az összes parazita biztosan elpusztuljon. Nem tudom, hogy van Ön ezzel, de nem érzem jól magam, amikor arra gondolok, hogy olyan ételt kell ennem, amelyben először meg kellett semmisítsem a férgeket, hogy aztán megehessem.

Úgy gondolják, hogy Wolfgang Amadeus Mozart zseniális zeneszerző 35 éves korában bekövetkezett hirtelen halálát trichinellózis okozta. Egy amerikai kutató ezt az elméletet állította fel, miután tanulmányozta Mozart halála előtt, alatt és után rögzített dokumentumokat. Ezt a tanulmányt a Belgyógyászati ​​Archívumban végezték 2001 júniusában, amely kimondja, hogy Mozart a fenti tünetek többségében szenvedett, és megjegyzéseiben megemlítette, hogy 44 nappal halála előtt sertéshúst evett [13].

  1. A sertések különféle vírusokat és parazitákat tartalmaznak

Vírusok és paraziták sokaságát hordozzák magukban, amelyek megfertőzhetnek minket: akár közvetlen kapcsolatba kerülve velük a gazdaságokban, akár sertéshús fogyasztásával – így nagy a kockázata annak, hogy ezeket a nyugtalanító, gyakran a testet kimerítő betegségeket elkapjuk (emellett rengeteg más mérgező anyagnak is ki vagyunk téve).

A sertések olyan betegségekkel fertőzhetnek meg minket, mint:

-sertés galandféreg

-hepatitis E vírus (HEV) a fejlett országokban, a HEV 3. genotípusának szórványos esetei fordultak elő emberben, alul főtt vagy nyers hús fogyasztása után [14]

-sertés reproduktív és légzési szindróma, más néven „kék fül betegség”

-Nipah vírus

-Menangle vírus

-Paramyxoviridae víruscsoport [15]

Ezen paraziták és vírusok mindegyike súlyos egészségügyi problémákhoz vezet, s melyek tünetei akár évekig is jelen lehetnek.

A sertések tömeges tenyésztése

MIERT KELLENE KERULNI A SERTESHUST 6Ha ezek az okok nem meggyőzőek, vagy ha úgy gondolja, hogy a sertéshús alapos hőkezelésével elkerülheti a lehetséges problémákat, akkor is tudnia kell, milyen körülmények között élnek a fogyasztásra tenyésztett sertések. Ma az Egyesült Államokban a sertések 97% -át farmokon tenyésztik. Ez azt jelenti, hogy ezek a sertések nem élnek egészségesen, egyetlen percet sem töltenek a friss levegőn és tágas legelőkön. Ha sertéshúst eszik, akkor tudnia kell, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy olyan sertéshúst fogyaszt, amely egész életét zajos ólakban töltötte, friss levegő és mozgás nélkül, monoton ételekkel táplálva és káros életet fenntartó gyógyszerekkel „gyógyítva”, mert a gazdák azt akarják, hogy a disznók gyorsabban nőjenek és minél kövérebbek legyenek. Ezek a gyógyszerek gyakran a sertések mozgásképtelenségét idézik elő, a túlzott és természetellenes testsúlyuk miatt [16]. Úgy hangzik, mint a tenyésztett hús remek reklámja? Természetesen nem, és ezért kerülje a sertéshúst és más tömegesen előállított húsokat.

Gyógyszerrezisztens baktériumok sertés steakekben és darált sertéshúsokban

MIERT KELLENE KERULNI A SERTESHUST 7Becslések szerint a kereskedelmi sertések 70% -ának tüdőgyulladása van, amikor a vágóhídra kerül. Az ipari gazdaságokban a szörnyű körülmények, a szennyeződések és a túlzsúfoltság nagy valószínűséggel a sertések megbetegedéséhez vezetnek. Annak érdekében, hogy a sertések valahogy életben maradjanak e kétségbeejtő körülmények között, a gazdák visszaélnek az antibiotikumok túlzott használatával is.

Sokat beszéltem arról, hogy ez milyen hatással van az emberekre. Az emberekhez hasonlóan a sertések is egyre inkább antibiotikum-rezisztens betegségekben szenvednek [17]. Lehet, hogy kedveli a sertéshús ízét, de valóban szeretne egy „szuperbaktériummal” fertőzött sertéshúst fogyasztani? A baktériumokkal teli sertéshús története folytatódik. A sertésszelet és a darált sertéshús mintáinak elemzése a Consumer Report által 2013-ban végzett vizsgálat során feltárta a Yersinia enterocolitica széles körű jelenlétét (69%). Ez a baktérium évente körülbelül 100 000 amerikait, különösen gyermeket fertőz meg, lázat, hasmenést és hasi fájdalmat okozva [18].

A sertéshús története, illetve azon kultúrák, amelyek nem fogyasztják a sertéshúst

A disznó a háziállatok egyik legrégebbi faja; Kr. e. 5000 körül háziasították. A sertéshús felhasználásának története az Egyesült Államokban Hernando de Soto-val kezdődött, akit „az amerikai sertéshúsipar atyjának” tartanak. Soto 13 sertéssel érkezett Floridába 1539-ben, és ezzel megkezdte a sertéshús feldolgozását Amerikában. Az első kereskedelmi vágóhidat Cincinnatiban nyitották meg, így a várost „Porcopolis”-nak nevezték el. Az ortodox zsidók kóser diétája, valamint az iszlám Halal tiltja a sertéshús fogyasztását. Vannak más vallások és kultúrák, amelyek szintén elkerülik a sertéshúst. A sertéshús felhasználását tiltó keresztény felekezetek:

Etióp ortodox egyház

A héber gyökerek mozgása

Messiási zsidók

Rastafariánusok

Hetednapi adventisták

Isten egyesült egyháza

Ezek a csoportok kerülik a sertéshúst a Mózes 3. könyvének 11. fejezete, Mózes 5. Könyvének 14. fejezete és az Ézsaiás próféták 65. és 66. fejezetének értelmében.

Végső gondolatok

Önön múlik a döntés, hogy mivel táplálkozik. Én személy szerint úgy döntöttem, hogy távol maradok a piszkos sertéshústól (és a kagylótól). Az itt tárgyalt okok csak a jéghegy csúcsát jelentik, amikor a sertéshús felhasználásáról és az ember egészségéről van szó.

Amennyiben úgy gondolja, hogy minőségesebb sertéshúst fogyaszthat, gondolja át még egyszer mielőtt nekilát. Ne essen áldozatául a „hozzáadott hormonok nélkül” címkének, mert bár ez igaz, az Egyesült Államokban semmilyen sertéshús-termék esetében nem engedélyezettek a hozzáadott hormonok. A disznók ijesztően embertelen életkörülményeik, valamint a mérgező szerek tömeges használata a fő probléma, amelyet a „Hormonok nélkül” címke nem old meg.

Nézzen utána önállóan, kutasson, alaposan gondolkozzon el azon, hogy mi az, amire a Biblia évezredek óta figyelmeztet minket, majd lelkiismeretesen döntsön arról, hogy mit és hogyan fog fogyasztani Ön és szerettei egyaránt.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Pork

[2] https://biblija.ks.hr/search.aspx?k=3&p=11&r=1

[3] https://abcnews.go.com/blogs/headlines

/2012/10/farmer-eaten-by-hungry-hogs/

[4] https://www.abc.net.au/science/articles

/2008/04/22/2223974.htm

[5] https://draxe.com/nutrition/processed-meat/

[6] https://www.cancer.org/latest-news.html

[7] https://draxe.com/nutrition/keto-diet-food-list/

[8] https://www.everydayhealth.com/swine-flu.aspx

[9] https://www.cdc.gov/flu/swineflu/keyfacts_pigs.htm

[10] https://www.cdc.gov/parasites/trichinellosis/

[11] https://draxe.com/health/pink-eye-symptoms/

[12] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichinosis/symptoms-causes/syc-203785

[13] https://jamanetwork.com/journals

/jamainternalmedicine/article-abstract/648393

[14] https://www.cdc.gov/hepatitis/hev/hevfaq.htm

[15] https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/4/2/98-0214_article

[16] https://www.peta.org/living/food/top-10-reasons-eat-pigs/

[17] https://draxe.com/health/antibiotic-resistance/

[18] https://www.consumerreports.org/cro

/magazine/2013/01/what-s-in-that-pork/index.htm

[19] https://www.pork.org/about/

Eredeti forrás: https://draxe.com/nutrition/why-you-should-avoid-pork/

Nemrég közzétett

A vízbevitel fontossága

Víz Az általunk használt élelmiszerek értékét az úgynevezett „tápláltsűrűség” szerint osztályozzuk, ami az össz tápanyag és a kalória arányát veszi alapul. Ha ezt a vízre

Még több »

Vitaminok

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyekre testünknek kis mennyiségben szüksége van, ám önmagában nem termeli ezeket. Ezért nyers élelemmel, vagy még inkább frissen facsart bio

Még több »

Elsősegélynyújtás fejfájás esetén

Mindannyiunknál előfordulhatnak fejfájási problémák és sokan azonnal a gyógyszerek után nyúlnak, hogy megszabaduljanak a kínzó fájásoktól. Mielőtt ezt megtennék, próbáljanak ki néhány természetes módszert. A

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email