TgyI Termékek

Magnéziumhiány

Magnéziumhiány

Ha rosszul alszik, vagy túlzott stressz alatt áll, akkor a teste magnéziumhiányban szenvedhet. Mivel a testünk nem termeli ezt az ásványi anyagot, az étrend által kell bevinnünk.

Az egyik alapvető vitamin vagy ásványi anyag hiánya, amelyre testünknek szüksége lehet, sokféle dolgot eredményezhet. És miközben kiegyensúlyozott táplálkozást folytat, ügyeljen arra, hogy jó állapotban maradjon, mert vannak olyan dolgok, amelyek „besurranhatnak” és zavarhatják az egészségét.

A magnéziumhiány lehet az egyik oka a rossz alvásnak. 2014-ben az amerikai táplálkozási és alvásszakértő, Shawn Stevenson közzétette az „Sleep Smarter” („Aludj okosabban”) című könyvét – arról, hogy az alvás milyen jelentőséggel bír az általános egészségi állapotra, és hogyan lehet a legjobban kihasználni.

Stevenson kutatása szerint a lakosság 80%-ának magnéziumhiánya van. A magnézium egy stresszoldó ásványi anyag, amely felelős a vércukorszint és a vérnyomás egyensúlyáért, a feszült izmok ellazításáért, a fájdalom csökkentéséért és az idegrendszer megnyugtatásáért.
Ha nem rendelkezik elegendő magnéziummal – az egyik alapvető makrominerállal, amelyre a testnek szüksége van –, akkor túlzott stressz jelentkezhet, és súlyosan korlátozott alvási nehézségben szenvedhet. A helyzetet még rosszabbá teszi, hogy testünk nem termel természetesen magnéziumot, ezért a táplálkozással kell bevinnünk azt.

A kutatások azt mutatják, hogy a magnézium-kiegészítők javíthatják az alvásminőséget, különösen a rossz alvásban vagy álmatlanságban szenvedőknél. A magnéziumhiány azonban súlyosabb lehet, mint néhány álmatlan óra.

Egy felnőtt test 20-25 gramm magnéziummal rendelkezik. Ez a csontok szerkezetének része, a kalciummal és a foszforral együtt, de sokkal kisebb mennyiségben van ily formában jelen. A magnézium a növényi pigment (klorofill) alapvető alkotóeleme, akárcsak a vas, amikor a vérben levő hemoglobinról van szó. A magnézium az elmúlt években fontos ásványi anyaggá vált, mivel számos fiziológiai funkcióban meghatározó szerepet tölt be. Gyakran előfordul, hogy a szokásos étrend által nem viszünk be elegendő mennyiséget ebből a fontos ásványi anyagból. Ennek oka a magnéziumban gazdag teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék (dió, mandula stb.) alacsony fogyasztása, valamint a talaj elszennyeződése, magnéziumhiánya. A mesterséges tüzelőanyagok folyamatos helytelen felhasználása az intenzív mezőgazdaságban biokémiai egyensúlyhiányhoz vezet a talajban és a benne növekedő növényekben. A növények már nem tartalmazzák azt az ásványi anyagmennyiséget, amellyel rendelkezniük kellene, különösen magnézium esetén, mivel ez a leginkább jellemző az érzékeny és kimerült talajra.

A magnézium katalizátorként szolgál a test többféle kémiai reakciójában, a tápanyagok elégetése és az energiatermelés során. Különösen fontos funkciója az idegrendszerben van azáltal, hogy szabályozza az impulzusok átvitelét a perifériás idegrendszer mentén. A változatos növényi étrend, mennyiségi és minőségi szempontból kiegyensúlyozott, minden vitamint és ásványi anyagot biztosít. A növényi alapú étrend kielégíti az ásványi anyagok és az oligo-elemek minden igényét.

A magnéziumhiányt nagyon különböző tünetek kísérik:

Általános fáradtság és gyengeség. Izomrángás, a szemhéjak vagy más izmok remegése (egy izomrázásnak nevezett jelenség).

Neurovegetatív betegségek – görcsök különböző szervekben, gyomorfájdalom, vastagbélgyulladás, méhfájdalom a menstruációs ciklus alatt, nyomásérzés a mellkasban és felgyorsult szívdobogás.

A diófélék, a gabonafélék és a hüvelyesek a magnézium legfontosabb forrásai. A változatos növényi alapú étrend nagyban kielégíti a test összes magnéziumigényét.

A következő növények tartalmaznak MAGNÉZIUMOT:

Ételmennyiség mg / 100 g-ban

Napraforgó 420

Mandula 252

Szójabab 242

Dió 185

Bab 164

Teljes kiőrlésű liszt 109

Spenót 55

Papaya 40

Banán 38

Narancs 36

Burgonya 26

Fehér liszt 21

Füge 20

Forrás: Dr. George Pamplona Roger – Healthy Nutrition

Nemrég közzétett

Alvással az egészségért!

A pihenés számos előnnyel jár. Amikor testünk kiegyensúlyozatlan, számunkra semmi sem tűnik normálisnak. Az alvással és az egészséggel kapcsolatos több száz kísérlet elvégzése után a

Még több »

A KÁVÉ

A KÁVÉ Becslések szerint Horvátországban a lakosság több mint 50%-a rendszeresen iszik kávét. A barna italokat fogyasztók útja megegyezik a Titanik útjával, amely mint tudjuk,

Még több »

A futás fizikai hatásai

Az Egyesült Államok elnöki fitnesz- és sportbizottsága felkérte a hét legjobb rekreációs szakértőt, hogy osztályozzák a népszerű sportokat annak alapján, hogy mennyiben járulnak hozzá a

Még több »

Bőrtisztítás-száraz dörzsölés

Bőrtisztítás-száraz dörzsölés (angolul: dry brushing) olyan módszer, amely lehetővé teszi a bőr tisztítását, miközben méregteleníti a belső szerveket. A száraz dörzsölés módszerét Dr. Schulze egyik

Még több »

Magnéziumhiány

Ha rosszul alszik, vagy túlzott stressz alatt áll, akkor a teste magnéziumhiányban szenvedhet. Mivel a testünk nem termeli ezt az ásványi anyagot, az étrend által

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email