TgyI Termékek

Hogyan készül a gumicukor? DÖBBENETES!

Hogyan készül a gumicukor

Néha szeretjük egy kicsit „megajándékozni” önmagunkat, de elgondolkodtál már azon, hogy valójában miből állnak azok a kis „csemegék”?

Hogyan keszul a gumicukor 1Nem számít újdonságnak, hogy a cukorkák nincsenek a táplálkozási piramis tetején. Telített zsírjaik és inzulint provokáló cukorszintjük elég ok arra, hogy a lehető legkritikusabban nyúljanak hozzájuk. Amit talán nem tud, az az, hogy miként gyártják a gumicukrot – egy sokkoló eljárás, amely elegendő lehet ahhoz, hogy tönkretegye az édesség utáni vágyát.

Ebben a cikkben megtudjuk az igazságot arról, hogy mi is történik valójában a cukorkagyárak zárt ajtajai mögött, valamint arról a szenvedésről, amelyet ártatlan élőlények – az állatok – átélnek, miközben nyersanyagként szolgálnak a gumicukoriparban.

Bombon – húsevő

A gumicukrok gyártása során barátaink – az állatok – szenvednek. Amíg az év ezen időszakában a sok-sok gumicokorra és bombonra gondolunk, étkezési csapatunk felhívja a figyelmet a „Zselatin” című ragyogó kisfilmre („OVER ETEN”), amely bemutatja a gumicukrok elkészítésének történetét. Ez a videó egy a kronologikusan megfordított történetek sorozatából, amelyek a cukorról, a ropogós chipsről és az édességről szólnak – részletesen megrázó igazságokat mutatnak be a gumicukor készítésének módjáról: a végül becsomagolt cukorkáktól az élő sertésekig.

Hogyan keszul a gumicukor 2Igen, jól olvastad: A gumicukor sertésként vagy esetleg szarvasmarhaként indult…A zselatin olyan termék, amelyet természetes forrásokból, például állatok bőréből, kötőszövetéből és csontjaiból nyert kollagén részleges hidrolízisével nyernek. Mindez a vágóhidakról származik. Mielőtt ízesítenék, megfőzik és savhordókban bomlasztják, majd beszínezik és becsomagolják a kedvenc édességdobozokba. A zselatin az édességek gyakori összetevője, mert gélesedik, habosodik és könnyen megszilárdul, és amely a szájban lassan megolvad, ami egyesek számára csábító csemegének számít. A „Zselatin” című kisfilm több mint 14 000 hozzászólást kapott, többek között további kérdéseket a zselatin gyártásával kapcsolatban, és arról hogy a fogyasztók egyáltalán tudják-e, mit esznek.

Legrosszabb kukoricaszirup, cukor…

Hogyan keszul a gumicukor 3A legrosszabb összetevő az összes közül. Bár a zselatin bizonyos táplálkozási előnyöket kínál (köztük 18 aminosavat), a táplálkozási szakemberek amiatt aggódnak, hogy mivel keveredik még ez a termék. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, részben hidrogénezett olajok, tartósítószerek, mesterséges aromák, glutén és cukrok – ez csak néhány a nagyon mérgező összetevők közül, és az édességekben vannak olyan egyéb összetevők is, amelyek gyulladást váltanak ki, és amelyekkel vigyázni kell. A legrosszabb a leggyakoribb összetevő – a cukor. A cukor nagy mennyiségű termelésének kezdete óta lassanként bekúszott szinte mindenbe, amit eszünk. Jelenleg szinte mindenben jelen van: tekercsben, fűszer-adalékokban, italokban és természetesen az édességekben is – társadalmunk egyre nagyobb mennyiségű cukrot fogyaszt a mindennapi termékekben. Egyes cukorkákban ijesztő mennyiségű cukor található, amely a koleszterinhez hasonlóan eltömíti a szív- és érrendszert, és valóban károsíthatja az egészséget.

 
·A gumimaci több mint 17 gramm cukrot tartalmaz, amely egy kis maroknyi mennyiséget jelent, citromsavval, mesterséges színezékekkel és aromákkal együtt.
·Sok cukormázzal bevont gumicukor több mint 26 gramm cukrot tartalmaz, beleértve a mesterséges színezékeket és aromákat, sok más hasonló gumicukorhoz hasonlóan.
·A Starburst cukorkák tele vannak kukoricasziruppal, cukorral és almalé-koncentrátummal, több mint 22 gramm cukor van, mindössze kilenc darabban. Az ausztrál statisztikai hivatal jelentése szerint az ausztrálok minden eddiginél több hozzáadott cukrot fogyasztanak étrendjükben. Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy a cukorfogyasztásnak csak a teljes napi kalóriabevitelünk 5%-át kell kitennie – ami a laikusok szerint napi 25 gramm vagy 6 teáskanál. A 2012-ben végzett ausztrál egészségügyi felmérés eredményei egészen más történetet adnak a tudtunkra: egy átlagos ausztráliai napi 60 gramm cukrot vagy 14 teáskanál cukrot fogyaszt! Lehet, hogy egész évben ragaszkodik az alacsony cukortartalmú étrendhez, de az ünnepek alatt, különféle bulik és édesszájúság idején kísértésbe eshet. Általánosságban elmondható, hogy az étrendünkben jelenlevő süteményekkel és kalácsokkal a hozzáadott cukor körülbelül 9%-át fogyasztjuk, és képzeljük csak el, hogyan ugorhat meg ez a százalék a következő hetekben.

Édes alternatívák

Hogyan keszul a gumicukor 4Bár azt javasoljuk, hogy törölje étrendjéből az édes, zselatin alapú cukorkákat, ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy teljesen el kell felejtenie az édes csemegéket. Számos ízletes alternatíva létezik az édesség iránti vágy kielégítésére, az állatok kínoztatása vagy az egészség károsítása nélkül. A zselatin helyettesítéséhez próbálja ki az agar-agart: egy tengeri moszatból származó kocsonyás összetevőt, amely előállításához egyetlen állatot sem öltek meg. Ráadásul rengeteg nagyszerű recept van édes csemegék elkészítéséhez, amelyek biztosan örömet szereznek Önnek – vegán, glutén- és laktóz-mentesek, amelyeket bátran fogyaszthat! Az alábbi linken is találhat kedvére való receptet: https://www.foodmatters.com/recipe/plant-based-desserts

A desszertek lehetnek édesek és egészségesek – növényi alapúak, cukor- és egyéb káros összetevőktől mentesek.

Forrás: https://www.foodmatters.com/article/how-gummy-candies-are-made-shocking

Írta: Laurentine ten Bosch, 2019. október 21.

Nemrég közzétett

A táplálkozás

A táplálkozás kétségkívül nagy mértékben befolyásolja az egészségünket, mivel a táplálkozás egész életünk során folyamatosan jelen van. Dr. William Osler, a híres kanadai orvos azt

Még több »

Elsősegélynyújtás fejfájás esetén

Mindannyiunknál előfordulhatnak fejfájási problémák és sokan azonnal a gyógyszerek után nyúlnak, hogy megszabaduljanak a kínzó fájásoktól. Mielőtt ezt megtennék, próbáljanak ki néhány természetes módszert. A

Még több »

A futás fizikai hatásai

Az Egyesült Államok elnöki fitnesz- és sportbizottsága felkérte a hét legjobb rekreációs szakértőt, hogy osztályozzák a népszerű sportokat annak alapján, hogy mennyiben járulnak hozzá a

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email