TgyI Termékek

Az ételektől való tartózkodás és az éhezés javítja a melatonin termelést

Az ételektől való tartózkodás és az éhezés javítja a melatonin termelést

A kísérleti állatokkal végzett kutatás kimutatta, hogy a korlátozott táplálékfelvétel fiatalos melatonin-ciklust eredményez és meghosszabbítja az élettartamot. Számos oka lehet ennek a kedvező hatásnak. Állatkísérletek mutatják be, hogy a krónikus spárta étrenddel valóban el lehet érni a tobozmirigy funkciójának megőrzését.

Az egyik vizsgálatban az állandó élelmiszer-korlátozás csökkentette a melatonin- és NAT-enzimszintet, amely általában az öregedéssel jelentkezik.
A vizsgálat végén azoknál a patkányoknál, amelyeknek megengedett volt a korlátlan evés, a melatonin- és NAT-szintjük csak a felének felelt meg azokhoz a patkányokhoz képest, amelyek csak ritkán kaptak táplálékot.
Ugyanakkor mindkét patkánycsoport megnövekedett szerotoninszintet mutatott a tobozmirigy testben.
Ez a kutatás rámutat arra, hogy az idősebb állatok elveszítik a melatonin hatékony termelésének képességét a csökkentett NAT-szinttel egyidőben, amely kulcsfontosságú enzim a szerotonin melatoninná történő átalakításához. A ritkább táplálkozás megőrzi a NAT-funkció csökkenésének azon részét, amely az öregedéssel jár.

Az ételektől való tartózkodás és az éhezés javítja a melatonin termelést..Nemcsak az élelmiszertől való tartózkodás jár jótékony hatással, hanem az éhezés önmagában is elősegíti a tobozmirigy test működésének megőrzését. Dr. Gerald Huether a németországi Gottingenben található Pszichiátriai Egyetemen átfogóan fogalmazta meg ezt a kérdést.
Az éhezés valójában csökkenti a melatonin termelését a tobozmirigy testben, de napközben a melatonint olyan szintre növeli, amelyet általában csak éjszaka lehet elérni. Ennek a paradoxonnak a megoldása abban rejlik, hogy Huether és mások úgy találták, hogy az éhezés növeli a melatonin termelést a tobozmirigy testén kívül. A kulcsfontosságú hely, ahol ez történik, az enterokromaffin sejteknek nevezett speciális bélsejtek.
Elmélete az, hogy az éhezés megóvja a tobozmirigy testét azáltal, hogy megakadályozza, hogy keményen (erőfeszítve) dolgozzon, és lehetővé teszi, hogy a bélrendszer átvegye a tobozmirigy test munkájának egy részét a melatonin termelés során.

Elmélete elfogadható, de leginkább azon tűnődnek, hogy az ételektől való absztinencia hogyan segítheti elő a bélrendszer magasabb számú melatonin előállítását. Huether feltételezése szerint, az éhezés során ennek oka a bélben lévő triptofán mennyiségének relatív növekedése.

Emlékezzenek csak vissza arra, hogy a triptofán kulcsfontosságú aminosav (vagy fehérje építőelem), amelyet a test a melatonin előállításához használ. Sokan azt gondolják, hogy a testünk által felszívódó fehérje nagy része az étkezésből származik. Normál helyzetekben azonban a bélben emésztett fehérje kétharmada magából a testből származik.

Például a bélsejtek élettartama nagyon rövid, és ha elhalnak, maguk is megemésztődnek a belekben. Minden nap jelentős mennyiségű fehérjeben gazdag nyálkahártyát emésztünk meg. A tény az, hogy ezek a szövetek gazdagok triptofánban a tipikus ételekhez hasonlóan, amelyeket megeszünk, ugyanakkor amelyek ezen aminosavak forrásában viszonylag szegények. Ennek eredményeként az éhezés állapota könnyebben hozzáférhetővé teszi ezen speciális bélsejtek számára a triptofánt, amelyek alapján melatonint tudnak előállítani és felszabadíthatják a tobozmirigy testet a munkától.

Számos étrendet és egyéb tevékenységet láttunk már, amelyek természetes módon növelték a testünk melatonintermelését.

Egyes tevékenységek alacsonyabb melatonintermelést eredményeznek.

A kutatások azt mutatják, hogy a stressz és a rossz stresszkezelési képességek csökkentik a melatonintermelést. Ezért a stressz kezelésében és csökkentésében a megfelelő mechanizmus: a „Stressz földrengés nélkül” nélkülözhetetlen a legjobb melatoninszintek természetes elérése érdekében.

Szokások, amelyek növelik a melatonin termelést

– Fokozott természetes napfénynek való kitettség és a lehető legkisebb mesterséges fénynek való kitettség

– Teljes sötétségben való alvás

– Melatoninban, triptofánban és B 6-vitaminban gazdag ételek fogyasztása

– Kalciumhiány kerülése

– Az élelmiszer-bevitel korlátozása

– Az éhezés gyakorlása, különösen éjszaka

Életmódbeli tényezők, amelyek csökkentik a melatonin termelést

– Stressz

– Koffein (6 órán belül a felére csökkenti a melatonintermelést)

– Alkohol (csökkenés akár 41%-ig)

– Dohányzás

Kerülni kell a koffeint; a koffein serkenti a test stressz hormonrendszerét és hajlamos a melatonintermelés csökkentésére.
Csökkentheti a melatonintermelést már 6 órán belül. Álmatlanság és zavart alvás általában az eredmény. Talán a leggyakrabban használt dolog, amelyet a világ minden táján a stresszhelyzetek kezelésére használnak – az alkohol.

Az alkohol azonban nem használható gyógyszerként a melatonintermelés javítására a stressz alatt álló embereknél. Az alkohol csökkenti a melatoninszintet.
Mindössze két vegyes ital 19:00 körüli elfogyasztása csökkenti a melatonintermelést akár öt vagy több órával később is.

A melatonintermelés éjfélkor akár 41% -kal is csökkenhet. Úgy tűnik, hogy a dohány újabb termék, amely szintén csökkenti a melatonin termelését. A kutatások azt mutatják, hogy a dohányzóknál alacsonyabb az éjszakai melatoninszint, mint a nem dohányzóknál.

Ez segít megérteni és magyarázatot tud adni a dohányzás ismert mellékhatására: a rossz alvásminőséggel való küszködésre.

Nemrég közzétett

Öngyógyítás endometriózis esetén

A TgyI Termékek készítményei megváltoztatják az életét. Ha hajlandó elkötelezni magát és minimális pénzügyi befektetést és erőfeszítést fordítani egészségére, – akkor feltétlenül ki kell próbálnia

Még több »

A stressz a halál csókja vagy?

A „stressz” és a „stresszor” megkülönböztetése A stressz kezelésében a legtöbbünk már előre két dologgal rendelkezünk saját magunk ellen. Az egyik a beszéd, amelyet általában

Még több »

Elsősegélynyújtás fejfájás esetén

Mindannyiunknál előfordulhatnak fejfájási problémák és sokan azonnal a gyógyszerek után nyúlnak, hogy megszabaduljanak a kínzó fájásoktól. Mielőtt ezt megtennék, próbáljanak ki néhány természetes módszert. A

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email