TgyI Termékek

Az A-vitamin

Az A-vitamin

A színes növényekben (sárgarépa, paradicsom…) az A-vitamin provitamin, béta-karotin formájában található meg, amelyet testünk A-vitaminná vagy retinollá alakít.

Az A-vitamin funkciói:

– Látási pigmentek képződése a retinában. Az A-vitaminhiány csökkenti az éjjellátást.

– Azon sejtek létrehozását és fenntartsát biztosítják, amelyek a bőrt, a szemet, a szájat és a belső szerveket befedik. Az A-vitamin hiánya miatt az arcbőr, és különösen a szemet borító nyálkahártya kiszárad, és érzékennyé válik. Az A-vitamin hiánya teljes vaksághoz vezethet, ami manapság sok harmadik országbeli gyermekkel megtörténik.

– Antioxidáns hatása miatt a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében van nagy hatása.

A növényi provitaminnak (karotin) ugyanaz a hatása, mint az A-vitaminnak.

Az A-vitamin túlzott használata azonban mérgező az emberekre. Ezért azt javasoljuk a sarkvidéki vadászoknak, hogy ne fogyasszák a róka és a jegesmedve máját, mivel nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz. Az gyógyszerkészítményekre vonatkozó utasításokban is hangsúlyozzák, hogy az előírt A-vitamin adag túllépése veszélyes a szervezetre. A mérgezés (hipervitaminosis) tünetei: fáradtság, idegesség, csontfájdalom, vízhajtás, fejfájás, ájulás. A növényi alapú étrend nagymértékben kielégíti testünk A-vitamin igényeit, karotin provitamin formájában. A karotin segít (növényi A provitamin) megelőzni a rákot; ezen felül nincs túladagolás veszélye, mivel a test előállítja belőle a szükséges A-vitamint.

A C-vitaminnal együtt az A-vitamin harcol a fertőzésekkel szemben. A fertőző vitamin címet jóval azelőtt megszerezte, mielőtt a C-vitamin átvette volna tőle.
Az A-vitamin szerepe: az immunrendszer erősítése.
Az egész folyamat a gyomor és a bél nyálkahártyájában zajlik. A fertőzés első jeleinek elnyomására a legjobb kombináció az A-vitamin és a C-vitamin szinergiája. Az A-vitamin bőrön való közvetlen alkalmazása lelassítja a herpesz megjelenését.

A-VITAMIN

Ételmennyiség mg / 100 g-ban

Alfalfa (lucerna) 5300

Sárgarépa 4500

Spenót 4300

Fehérrépa 3000

Mangó 1600

Petrezselyem 1200

 

Forrás: Dr. George Pamplona Roger : Healthy Foods

Nemrég közzétett

A teremtőbe vetett hitünk

Az egészség egyik alapszövete a bizalom. Ezért azt a következtetést vonhatjuk le, hogy bármely betegség mögöttes szövete a bizalmatlanság. – A bizalmatlanság a nyugtalanság, az

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email