TgyI Termékek

A zaj és zajos környezet káros hatásai az egészségre

A zaj és zajos környezet káros hatásai az egészségre

A város forgatagában él, fülsiketítő út mellett, építkezés vagy zajos bár közelében, és éjszaka gyakran túl erős hangok ébresztik fel álmából? A városi élet erősen „zajjal szennyezett”. A zaj és zajos környezet minden bizonnyal káros hatással van egészségére.

Ahogyan a levegő, az erdők, a tengerek és a folyók is szennyeződhetnek, úgy a hallása is zajterhelésnek van kitéve.
A mai világban nagyon nehéz elkerülni az egészségtelen decibeleket. Még saját otthonunkban is körül vagyunk véve hangos és átható hangokkal – a mosógéptől és szárítótól kezdve a fejhallgatóból üvöltő hangos zenén át, a közeli építkezésen munkálkodó kotrókig és gépekig.
Ha a zaj rövid ideig tart, ez nem jelent problémát. De tudta, hogy a zajnak és a nem kívánt magas decibeleknek való kitettség a hallás egészségének romlása mellett a stressz szintjét is folyamatosan emeli? Amellett, hogy a zaj irritálhatja Önt, negatív hatással van mentális és fizikai egészségére is.

Hogyan befolyásolja a zaj az egészséget

A „zajszennyezés” a következőképpen befolyásolhatja mindennapi életét és egészségét:

Rossz alvásminőség

Bár éjszaka alvás közben csukva van a szeme, sajnos a fülét nem „csukhatja be” (kivéve dugókkal). Ha az éjszaka közepén egy hangos zaj miatt hirtelen felébred, az agya „harc vagy menekülés” formában reagál, ami tipikus stresszreakció, amikor teste arra készül, hogy megmeneküljön valamilyen veszély elől. Ezután adrenalin és kortizol stresszhormonok szabadulnak fel. Ezt követően nehéz elaludni, mert a test magas vérnyomással és szívveréssel reagál a stresszre. A zaj nagymértékben rontja az alvás minőségét.

Halláskárosodás és hallásvesztés

A 70 decibelnél gyengébb hangok nem okoznak halláskárosodást. A 85 decibel vagy annál magasabb hangos zene vagy más zaj hallgatása azonban károsodást vagy akár hallásvesztést okozhat. A halláskárosodás lehet átmeneti (néhány órán át tartó), például ha órákon át hangos zenét hallgatott (koncert, fesztivál), vagy tartós, nagyon sokáig elviselhetetlen zajnak volt kitéve.

Szorongás és depresszió

Egy 2011-es felmérés azt mutatta, hogy a repülőtér közelében élő és 10 decibellel nagyobb zajnak kitett emberek körében 28% -kal nőtt a szorongásos gyógyszerek használata.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a megnövekedett közlekedés által zajos területeken élők körében 28% -kal nagyobb a depressziós tünetek köckázata, mint a csendes környéken élők körében.

Szívbetegség

Tanulmányok kimutatták, hogy a zajszennyezésnek kitett embereknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szívbetegségek, például pitvarfibrilláció vagy aritmia – szabálytalan szívverés.

Térfogatmérés (decibelben):

Suttogás – 30 dB

Normál beszélgetés – 60 dB

Zaj az irodákban – 70 dB

Zajos éttermek – 80-90 dB

Motor hangja – 100 dB

Rock koncert – 120 dB

A kellemesebb hangok helyett válassza minél gyakrabban a csendet! Valahányszor ha túlzott hanghatásoknak van kitéve, általában a fejhallgató után nyúl, hogy „álcázza” ezt a zajt, és mentálisan megvédje magát ettől? Bár ez segíthet, különösen, ha kellemes és pihentető dallamokat hallgat. Viszont az a legjobb, ha csendes és nyugodt környezetben él.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a hosszabb csend a stresszhormon szintjének jelentős csökkentése mellett az új agysejtek létrehozását is segíti.

A csend befolyásolja az agy munkáját

Dr. Imke Kirste, a Duke Egyetem tudósa szerint a napi két óra csend segít neuronokat létrehozni a hippokampuszban, az agy azon részében, amely felelős a memóriáért, az érzelmekért és a tanulásért. Tehát a csend szó szerint hozzájárul az agy regenerálódásához. A csendnek köszönhetően az agy képes jobb és jobb minőségű információt feldolgozni.

A zajos környezet negatív hatással van a gyermekek fejlődésére is. Kutatások kimutatták, hogy a repülőterek közelében élő gyermekeknél a nyelv és más kognitív képességek lassabban fejlődnek, mint a csendes környezetben élőknél. Azok a gyermekek, akiket nap mint nap motorok és gépek zajának tesznek ki, a stresszhormonok szekréciója miatt nehezebben tudnak a hétköznapi beszédre koncentrálni.

Hogyan lehet enyhíteni a zaj káros hatásait?

-Füldugók használata: Ha nem sikerül eltávolodni a zajtól, a füldugó lehet az elsődleges megoldás. Ez jelentősen tompítja a nem kívánatos zajokat, és segít koncentrálni a munkára és egyéb tevékenységekre. Ha zajos építkezésen dolgozik, vagy füvet kaszál, viseljen fülvédőt.

-Korlátozott (zene vagy más) hallgatás alacsony hangerővel: csökkentse a hangerőt és korlátozza a hallgatás idejét, különösen, ha fejhallgatót használ.

-Bútorok falhoz helyezése: Helyezzen bútorokat, kanapét vagy ágyat, könyvespolcot ahhoz a falhoz, amely felől a zaj árad. A hanghullámok egy részét az oda helyezett bútorok elnyelik. Ezenkívül szerezzen be néhány kissé nehezebb függönyt, mivel ezek is tompítják a hangokat.

-Nyugodt helyre menni: Ha Ön és családja rendszeresen zajnak van kitéve nap mint nap, és nem áll módjában elköltözni csendesebb környékre, akkor próbáljon legalább egy napot eltölteni egy csendes parkban vagy valahol a természetben.

Nemrég közzétett

Amikor rosszul érzi magát

„Amikor rosszul érzi magát, hagyja abba a táplálkozást és térjen át a gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztására.” – Amikor egy állat beteg, nem eszik. Ők önmaguktól

Még több »

Ki az a Dr. Richard Schulze?

Dr. Schulze egy kis mezőgazdasági városból származik. New York vidéki részén nőtt fel. Egy rendkívül havas téli éjszakán az anyja azzal ébresztette fel, hogy kétségbeesetten

Még több »

Vitaminok

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyekre testünknek kis mennyiségben szüksége van, ám önmagában nem termeli ezeket. Ezért nyers élelemmel, vagy még inkább frissen facsart bio

Még több »

A teremtőbe vetett hitünk

Az egészség egyik alapszövete a bizalom. Ezért azt a következtetést vonhatjuk le, hogy bármely betegség mögöttes szövete a bizalmatlanság. – A bizalmatlanság a nyugtalanság, az

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email