TgyI Termékek

A legújabb tanulmányok alátámasztják, hogy a tehéntej és tejtermékek fogyasztása több betegséget is előidéz a gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt

tehéntej

Annó az iskolában azt tanították, hogy a tehéntej tökéletes táplálék az emberek számára, és hogy a négy alapvető táplálékcsoport egyikének számítanak a tejtermékek, amelyeket mindannyiunknak fogyasztania kell. Ezek a termékek az óvodában, iskolában és a kórházi étkezések egyik fő összetevőjeként vannak jelen, és olyan hatékony marketingszlogenek kísérik őket, mint „a tej erősíti a csontokat és ezért a lehető legtöbbet kell inni belőle”, valamint a hegyi legelőkön boldogan legelésző tehenekről készült hamis reklámfotók, amelyek csak a nyereség növelését célozzák meg.

tejtermekekEljött az idő, hogy a tejipar óriási erőfeszítései ellenére kiderítsük a valódi igazságot a tejről és a tejtermékekről. Az igazság éppen az ellenkezője annak, amit ők állítanak. Nevezetesen az elismert orvosok és tekintélyes intézetek kutatói által kidolgozott új tanulmányok és feltárt bizonyítékok az ellenkezőjét támasztják alá, világosan rámutatva arra, hogy a tehéntej és tejtermékek fogyasztása tucatnyi betegséget okoz a gyermekek és felnőttek egészségében egyaránt.

Most a legtöbb tejfogyasztó teljesen összezavarodva azzal ellenérvvel, hogy: „de a nagymamáink tehéntejen nőttek fel!” Ebben az állításban csak azt felejtik el, hogy az a tej, amelyet a nagyszüleink minden reggel fogyasztottak, egyetlen egy tehéntől származott, attól az egytől, ami éppen volt a környezetükben és amelyet tiszta gyepen legeltettek, és annak semmi köze sincs a mostani ipari tejhez vagy tejtermékekhez, amelyeket ma tömegesen gyártanak és kínálnak a boltok polcain. Nagymamáink nem ismerték a tehéntej intoleranciát, és nem volt sok más választásuk sem…

Tehát nem rossz megfontolni néhány okot, amiért hasznos lemondani a tejfogyasztásról, és olyan tudományos bizonyítékokon alapuló érveket olvasni, amelyekre korábban egyáltalán nem gondolt.

Ebből adódóan…

MilkKezdjük Dr. Frank A. Oski orvossal. A „Ne igyál tejet!” című könyv szerzője, a Johns Hopkins Gyermekkórház igazgatója és a Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának professzora azt állítja, hogy a tehéntej-fogyasztás vérszegénységgel, görcsökkel és hasmenéssel jár, és a tej az allergia, hormonproblémák, pattanások, depresszió és rák különféle formáinak okozója. Dr. Oski megjegyzi, hogy a két évnél fiatalabb gyermekek tizenöt-húsz százaléka vashiányos vérszegénységben szenved.

A tehéntej kétféle módon járul hozzá ehhez az állapothoz: rendkívül kevés vasat tartalmaz; az alacsony vastartalmú étrend emésztőrendszeri vérzést és emésztési problémákat okoz, ami a vérplazmák és a vörösvértestek elvesztését okozza, ezzel vérszegénységet eredményezve. A tejtermékek által/miatt létrehozott nyálka asztmát, légzési problémákat, arcüreggyulladást és székrekedést okoz.

Sok más tudós is azt állítja, hogy a tejtermékek egyszerűen nem tesznek jót az embernek. A tej olyan tényező, amely székrekedést, krónikus fáradtságot, ízületi gyulladást, fejfájást, izomgörcsöket, elhízást, érelmeszesedést és szívproblémákat okoz. Washington egyik ismert gyermekorvosa szerint a tejtermékek fogyasztásának megszüntetése járulna hozzá leginkább az emberi egészséghez.

A nőgyógyászok, köztük az elismert yarmouthi Dr. Christiane Northrup szerint a tejtermékek hormonális egyensúlyhiányt, női problémákat, súly- és pajzsmirigy-problémákat, emésztési, légzőrendszeri problémákat okoznak és felesleges nyálka termelődik miattuk, és mindez immunrendszeri legyengülést okoz, ezzel pedig hajlamosabbá válunk a megbetegedésre is.

BMJA kutatások azt mutatják, hogy a tejtermékek alig vagy egyáltalán nem járulnak hozzá a csontok egészségéhez. A British Medical Journal folyóiratban közzétett elemzés szerint a legtöbb tanulmány nem mutat pozitív kapcsolatot a tejbevitel és a törött csontok vagy törések között. Az egyik tanulmányban a kutatók az étrend, a testmozgás és a törések arányát követték tinédzser lányoknál, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tejtermékek és a kalcium nem akadályozza meg a töréseket. Egy másik, több mint 96 000 emberrel végzett tanulmány megállapította, hogy minél több tejet fogyasztanak tinédzserként, annál több csonttörés következik be felnőttként.

A tejtermékek rendszeres fogyasztása kapcsolatban áll a prosztatarákkal. A laktóz-intoleranciában szenvedőknél a tejtermék fogyasztását a tüdőrák, az emlőrák és a petefészekrák fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták.

Az ember az egyetlen lény, aki tejet iszik, miután abbahagyta az anyatej fogyasztását. Meg kell jegyezni, hogy az emberi tej kémiai összetétele nagyon eltér a tehéntejtől. Az emberi tej összetétele a csecsemő igényeihez igazodik: tartalmaz mindent, ami a gyermek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges, ami teljesen más, mint amire egy borjúnak van szüksége. És amikor az emberek elveszítik természetes tejszükségletüket, a tej metabolizmusához szükséges enzimek termelése csökkenni kezd, csakúgy, mint a fehérje és a laktóz feldolgozásához.

Dr. Taylor WallaceDr. Taylor Wallace megjegyzi, hogy a csecsemők körülbelül 180 nap alatt megduplázzák születési súlyukat, és hogy az emberi tej öt-hét százalék fehérjét tartalmaz. A borjaknak csak 45 napra van szükségük születési súlyuk megduplázásához, a tehéntejben pedig 15 százalék fehérje van. A tehéntejfehérjét nehéz vagy lehetetlen megemészteni. A következmények allergia, gyulladás és legyengült immunrendszer formájában jelentkeznek. A tünetek közé tartozik az asztma, az orrdugulás, a bőrkiütések, a tüdőfertőzések, az ingerlékenység és a fáradtság.

A két különböző típusú tej fehérjeszintjeinek különbségei mellett a fehérjék összetételében is jelentős különbségek vannak. A tehéntejben jelenlevő elsődleges fehérje a kazein. A tehéntejben 20-szor több kazein van, mint az anyatejben, ezért a tehéntejfehérje nehezen szívódik fel és nehezen emészthető az ember számára.

A tej hívei leginkább a tejben lévő kalcium fontosságát hangsúlyozzák, de Dr. William Ellis, a Philadelphia Osteopathic College munkatársa elmondja, hogy azoknak az embereknek a vérében van a legalacsonyabb kalciumszint, akik naponta fogyasztanak tejet. Hozzáteszi, hogy a vér alacsony kalciumszintje ingerlékenységet, fejfájást és izomgörcsöket okoz.

Az egyik legsúlyosabb probléma, amelyet a kalciumhiány okoz, az oszteoporózis (csontritkulás), melyben a 65 éves nők 25 százaléka szenved. Csontjaik sérülékennyé és törékennyé válnak. Az agresszív tejipari hirdetések azt hangsúlyozzák, hogy a nagy mennyiségű tej biztosítja az egészséges és erős csontokat. A tudósok erre azt válaszolják, hogy bár a tej sok kalciumot tartalmaz, a kalcium felszívódása a szervezetben sokkal alacsonyabb, mert a legtöbb ásványi anyagot a szervezet a savasság semlegesítésére, nem pedig a kalcium felszívódására fogyasztja. A helytelen étrend a szervezet savasságát okozza (candida-fertőzés, puffadás, emésztési problémák…), és ennek semlegesítése érdekében a szervezet kivonja az ásványi anyagokat a csontokból, mert kevés van belőlük az étrendben, és ennek következményeként alakul ki az oszteoporózis. A csontproblémák oka nem a kalciumhiány, hanem más vitaminok és ásványi anyagok hiánya, amelyek nélkül a kalcium nem köthető meg sikeresen.

Milk 1Szilícium, K-vitamin, D-vitamin, cink, bór, magnézium és más vitaminok nélkül a kellő mennyiségű kalcium önmagában nem tud segíteni. Ezenkívül a legtöbb kalcium tabletta többet árt, mint használ. Testünk nem tudja felhasználni, mert többnyire szervetlen kalciumból tevődnek össze, és csontjaink megerősítése helyett mészkőként telepednek rájuk. Hasonló a helyzet a többi szervetlen vegyülettel, amelyek között sok szintetikus készítmény található, amelyet pezsgőtabletta vagy tejhez, gyümölcsléhez és más termékekhez adott kalcium formájában visznek be.

Dr. T. Colin Campbell híres könyve, a „Kína-tanulmány” számos tanulmányt mutat be, amelyek arra utalnak, hogy a tejtermékek fogyasztása növelheti a prosztatarák kockázatát; Európában és Észak-Amerikában, ahol a legtöbb tejből nyert kalciumot fogyasztják, a vastagbélrák aránya a legmagasabb; a tehéntejfehérjék jól dokumentált képessége az 1-es típusú cukorbetegség előidézése, és azokban az országokban, ahol a legtöbb tehéntejet és tejterméket fogyasztják, a legmagasabb a csonttörési arány és legrosszabb a csontok egészségi állapota.

A Felelős Orvostudományi Orvosi Bizottság (PCRM) szakértői rámutattak a Harvard Egyetem 12 éves vizsgálatára, amelyben 78 000 nő vett részt, és amely kimutatta, hogy azoknák a nőknél, akik napjában háromszor fogyasztottak tejet, gyakoribb volt a csonttörések száma, mint azoknál, akik ritkán ittak tejet. Az ausztráliai Sydney városban végzett, idősekről szóló 1994-es tanulmány alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a tejtermékek magasabb mértékű fogyasztása a törések fokozott kockázatával jár együtt. A kalcium fontos a csontvédelem szempontjából, de az is fontos, hogy a kalciumot a csontokban tartsa. Míg a tejtermékekből a kalcium 32 százaléka, addig a kelkáposztából, a brokkoliból és a kelbimbóból a kalcium 50-60 százaléka szívódik fel. A kalciumban gazdag növényi élelmiszerek emelett olyan tápanyagokat is tartalmaznak, amelyek fontosak a rák elleni küzdelemben.

A laktózintolerancia, vagyis a tejcukorra való érzékenység puffadást, hasi fájdalmat és görcsöket, hasmenést és hányingert okoz. Tanulmányok kimutatták, hogy a tej és tejtermékek fogyasztása következtében allergia, fokozott szív- és érrendszeri, illetve cerebrovaszkuláris (agyi) betegségek és rosszindulatú daganatok (prosztata-, végbél- és mellrák; leukémia…), asztma, fiatalkori cukorbetegség, orrdugulás, fülfertőzések, antibiotikum-rezisztencia stb. is előfordulhat.

A tej és tejtermékek fogyasztása számos olyan betegséget is előidéz, amely a tejiparban a tehenek intenzív és könyörtelen tenyésztésével hozható kapcsolatba. A legtöbb tejtermék, amelyet megvásárolunk, allergéneket, zsírokat, koleszterint, gyomirtó szereket, növényvédő szereket, dioxinokat, antibiotikumokat, vért, tőgygyulladás következtében gennyet, baktériumokat és vírusokat is tartalmaz.

A tej es tejtermekek fogyasztasa szamos olyan betegseget is eloidezA tehéntej valóban „tökéletes természetes táplálék”, de a borjak számára, és nem pedig az emberek számára. Ezért fontos a gyermekeket már kicsi korukban megtanítani arra, hogy sok testmozgásra, napfényre és kalciumra van szükségük az egészséges csontok elérése érdekében, és nem pedig tejre. Az iskoláknak arra kell ösztönözniük a gyermekeket, hogy fogyasszanak minél több zöldséget, amiből nemcsak kalciumot, hanem más hasznos anyagokat is kapnak, amelyek az egészséges növekedés és fejlődés szempontjából fontosak. A gyermekek megérdemlik azt, hogy tudják, a növényi eredetű kalciumforrások sokkal egészségesebbek, például a zöld leveles zöldségek, tofu, hüvelyesek, szárított gyümölcsök, magvak és szójatermékek.

Forrás: Szabad Dalmácia

Nemrég közzétett

Az A-vitamin

A színes növényekben (sárgarépa, paradicsom…) az A-vitamin provitamin, béta-karotin formájában található meg, amelyet testünk A-vitaminná vagy retinollá alakít. Az A-vitamin funkciói: – Látási pigmentek képződése

Még több »

Alvással az egészségért!

A pihenés számos előnnyel jár. Amikor testünk kiegyensúlyozatlan, számunkra semmi sem tűnik normálisnak. Az alvással és az egészséggel kapcsolatos több száz kísérlet elvégzése után a

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email