TgyI Termékek

A SZERETET NÖVELI A CSECSEMŐ AGYÁT, – NEUROLÓGUSOK SZERINT – DE, HA GYERMEKE BÁNTALMAZÁSNAK, TRAUMÁNAK VAGY BÁRMILYEN CSERBENHAGYÁSNAK VAN KITÉVE, EGY MILLIÁRD AGYSEJTET ÖL MEG EZZEL!

Két hároméves gyermek röntgenfelvétele

Írta: Sara Burrows, 2017. november 3-án

A röntgenfelvétel azt mutatja, hogy a szeretetben fejlődő hároméves gyermek agya kétszer akkora, mint egy elhanyagolt gondozásban levő, azonos korú gyermek agya.


Mi a különbség a bal oldali hároméves és a jobb oldali hároméves gyermek agya között?

  1. Ket haromeves gyermek rontgenfelvetele 1ábra: Két hároméves gyermek röntgenfelvétele,
    amelyet eredetileg a The Telegraph publikált


A szeretet kulcsfontosságú elem. Annak a gyermeknek, akinek az agya a bal oldali képen látható, volt egy gondozója, aki szerette őt, folyamatosan a gondját viselte, pozitívan kommunikált vele és reagált a kéréseire. Ellenben azzal a gyermekkel, akinek az agya a jobb oldali képen látható, akit elhanyagoltak, bántalmaztak és akire ügyet sem vetettek.

„A jobb oldali gyermekből olyan felnőtt válik, aki kevésbé intelligens, kevésbé képes együttérezni másokkal, nagyobb valószínűséggel lesz kábítószer-függő és könnyen keveredhet erőszakos bűncselekményekbe, valamint mentális és egyéb súlyos egészségügyi problémák is felmerülhetnek nála” – a The Telegraph magazin 2012-es cikke szerint.

Nyilvánvaló, hogy a neurológusok csak 2012-ben „kezdték megérteni”, hogy a csecsemő agyának fejlődését, illetve nem fejlődését az anyával való interakciója határozza meg – a szöveg szerint.

Allan SchoreEzen a területen az egyik vezető neurológus Allan Schore, az UCLA Egyetem pszichiátria professzora szerint, a gyermeki agy növekedése „szó szerint pozitív anya-gyermek közötti interakciót igényel” – mondja Schore a videóban. „A neurológiai agyi áramkörök fejlődése is ettól függ.”

Schore rámutat arra, hogy a születés utáni első két év a legfontosabb az agy fejlődése szempontjából, mert ebben az időszakban termelődik az ember agysejtjeinek 80 százaléka. A terhesség harmadik trimeszterének kezdetétől a születése utáni 24. hónapig az emberi agy több mint kétszeresére nő, de csak akkor, ha „igazi” pozitív tapasztalatokat szerez – mondja Schore. „Van valami, amire az emberi agynak szüksége van a más emberekkel való kapcsolattartás által, hogy növekedni tudjon” – mondja Schore.

A gyermek életének első két évében létrejönnek az agysejtek és azok „vezetékei” – a ritkán vagy soha nem használt kapcsolatok lezáródnak, és a gyakran használt kapcsolatok megerősödnek.

„A nem használt kapcsolatok elhalnak” – mondja. „Régi elv: vagy használja, vagy elveszíti. Az agysejtek, amelyek együtt mozognak, összekapcsolódnak és együtt nem halnak meg.”

milliard neuronok„Az agy egyre csak növekszik és növekszik… Ez a folyamat nem zajlik folyamatosan. Az agy szerveződik, majd dezorganizálódik, majd átszerveződik. Az agy dezorganizációja – milliárd neuronok tömeges halála és a szinapszisok felbomlása – csak annak a folyamatnak a része, amelynek során az agy növekszik, miközben átszerveződik.”

A csecsemő és az anya (vagy az elsődleges gondozó) közötti kapcsolat által termelt hormonok befolyásolják a gének kódolását. „Már biztosan tudjuk, hogy az endorfinok pozitív hatással vannak a génekre” – mondta Schore. „Azt is tudjuk, hogy a kortizol – stresszhormon – szintén befolyásolja a géneket.”

Ezért az érzelmileg gazdag (pozitív) környezet kulcsfontosságú a csecsemők számára – állítja.

Törődjön gyermekével, és szánjon időt arra, hogy az első két évben különösen kifejezze a pozitív érzelmeket, például az örömöt, az érdeklődést és az izgatottságot, mivel ez szó szerint megadja az alaphangot az illető ember további életében.

 

Eredeti forrás: https://returntonow.net/2017/11/03/love-makes-babys-brain-bigger-neglect-shrinks-neurologist-says/

Nemrég közzétett

Az emberek közti kapcsolat

Sokféle módon javíthatjuk a kommunikációt szeretteinkkel, de mindenki mással is, és megérthetjük a tartós öröm titkát, mivel a jó interperszonális kapcsolat előfeltétele a boldog életnek.

Még több »

A KÁVÉ

A KÁVÉ Becslések szerint Horvátországban a lakosság több mint 50%-a rendszeresen iszik kávét. A barna italokat fogyasztók útja megegyezik a Titanik útjával, amely mint tudjuk,

Még több »

A teremtőbe vetett hitünk

Az egészség egyik alapszövete a bizalom. Ezért azt a következtetést vonhatjuk le, hogy bármely betegség mögöttes szövete a bizalmatlanság. – A bizalmatlanság a nyugtalanság, az

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email