TgyI Termékek

A KÁVÉ

A KÁVÉ

A KÁVÉ

Becslések szerint Horvátországban a lakosság több mint 50%-a rendszeresen iszik kávét. A barna italokat fogyasztók útja megegyezik a Titanik útjával, amely mint tudjuk, egyenesen a jéghegybe ütközött. A tünetek általában csak azután jelentkeznek, hogy a „felszín alatt” már rengeteg kár következett be. De érdemes időt és erőfeszítést fordítani a barna italok rejtett problémáinak feltárására. Évek óta úgy tartják, hogy a kávé „felnyitja a szemet”, „felébreszt”, de most valóban fel szeretnénk nyitni a szemünket a kávé által leselkedő veszélyekre.

 

A metilxantin növeli az AMP (adenozin-monofoszfát) felhalmozódását

A KAVE 1Számos egyéb káros hatás mellett a metilxantinek a ciklikus AMP (adenozin-monofoszfát) fokozott felhalmozódását is előidézik a test sejtjeiben, amely anyag a szervezet energiatermeléséhez szükséges. Van egy „fokozott szekréció” (ciklikus AMP) a jejunumban (a vékonybél középső része, azaz az éhbél), amely a koffein bevitele után legalább 15 percig tart, a barna italok vagy gyógyszerek elfogyasztott mennyiségéhez közeli mértékben. Az alap felszívódás a jejunumban : 0,5 ml szekréció jejunum cm/h. Az abszorpció sebességét megnöveli egy csésze forró csokoládé vagy kávé bevétele olyannyira, hogy a kiválasztódás 6,0 ml jejunum cm/h lesz! Ez 12-szeres növekedést jelent! A koffein megzavarja az ileum (a vékonybél hátsó részének) szekrécióját is. Lehetséges, hogy a metilxantin által kiváltott ürítés a vékonybélben szerepet játszhat azon tünetek jelenkezésében, amelyek a funkcionális hasmenésben (lat. diarrhoea) szenvedő betegeknél fordulnak elő.

 

Más szavakkal…

A KAVE 2…Amikor egy ember fekete teát, kávét, Coca-Colát vagy csokoládét eszik/iszik, a teljes vékonybél 1200%-kal hatékonyabban képes felszívni ezt az energiát termelő anyagot – úgynevezett ciklikus AMP-t. A legtöbb ember azt gondolná, hogy ez nagyon jól hangzik, de ez némileg olyan, mintha egy naftalinos molyírtó golyót tenne tankolás alkalmával a benzinbe. Rövid időre sokkal több energiát nyerhet, de nagyon gyorsan tönkreteszi a motort. Teljesen normális, hogy nem szeretne ilyet tenni az autójával, amelyből óriási javítási számla származhat. De mennyit hajlandó fizetni a szívinfarktus okozta kárért vagy azért, hogy megpróbáljon megszabadulni a ráktól?

 

A koffein az egyik legnépszerűbb anyag

A koffeint az egyik legnépszerűbb anyagnak minősítik, amely befolyással van az emberi tudatra manapság az Egyesült Államokban, a nikotin és az alkohol mellett. Sok ember kevésbé ébernek, kevésbé elégedettnek, álmosabbnak és ingerlékenyebbnek érzi magát, amikor koffein-megvonási időszakban van. A kávé legalább 100 káros kémiai összetevőt tartalmaz, beleértve az acetaldehidet, az ecetsavat, az ammóniát, a szén-diszulfidot, a katekolt, az etanolt, a metanolt, a naftalint, a fenolt és a hidrogén-szulfidot.

A koffein stimulálja az agykéreg minden részét. A halálos dózis 10 g, ez körülbelül 70 csésze kávéban található mennyiség. Sokan napi 1/10-et fogyasztanak a halálos adagból, és még egy csésze kávéban is olyan anyagok rejlenek ezen kívül, amelyek komoly változásokat eredményezhetnek a szervezetben. Azoknál a nőknél, akik naponta csak egy csésze kávét isznak, a kismedencei rák kialakulásának kockázata csaknem háromszor nagyobb, mint azoknál a nőknél, akik nem isznak kávét! Abortusz, magzati halál vagy halva születés 14 nőből 13-nál fordult elő, akik terhesség alatt napi 7 vagy több csésze kávét fogyasztottak. (1) A férfiak is fokozottan veszélyeztetettek.

A KAVE 3A koffein gyorsan és teljesen felszívódik a gyomor-bél traktusból, és átlagos felezési ideje 3,5 – 4 óra, és átjut a központi idegrendszeren. A felezési idő az az idő, amely alatt a szervezet megszabadul a méreganyagoktól vagy a gyógyszerektől. Még akkor sem, ha a szervezet védekező mechanizmusai lebontják az anyagot, a károsodás nem áll le, mivel a koffein bomlástermékei is mérgezőek. Megzavarják az enzimet, amely átalakítja az adenozin-monofoszfátot, amely a szervezet energiaciklusának egyik szükséges vegyi anyagát eredményezi, ami egyúttal az energia csökkenését vonza magával. A személy ebben az esetben ideges lesz. Tehát lényegében a koffein fordítottan hat az áldozatára: Először olcsó stimuláló hatása van a koffein által okozott ciklikus AMP felszívódásának, majd az ebből eredő csökkenésnek, amikor a koffein bomlástermékei gátolják a szervezet energiatermelését.

A csökkenés folytatódik, miközben a koffein bomlása után csökken a kalciumszint és emelkedik a foszfor. Most a megzavart tápanyagegyensúly más problémákat is követ, fokozottabb vérrögképződés, rendellenességek, elvékonyodó csontok, idegi fáradtság és mentális problémák, például depresszió.

A KAVE 4További tünetek a nyugtalanság és az ember koncentrációképtelenség, amelyek csak néhány órával a bevitel leállítása után jelentkeznek. Bár a koffein állítólag növeli a koncentrációt, tulajdonképpen csak ideiglenesen hat. A koncentrálóképesség csökkenése az agy és a test energiarendszerének megzavarása miatt, valamint a stimuláló hatás rövid időtartama jelenti a koffein összhatását a szervezet számára. (2) Bizonyos adatok és események megjegyzése esetén a hosszú távú memória romlik, valamint a munkaképesség és a szakmai haladás sem a legkiválóbb a kávéfogyasztóknál, ellentétben a kávét nem fogyasztókkal. (3)

 

Javítja a koffein az izomaktivitást?

A sportolók gyakran nyúlnak a koffeinhez, hogy javítsák a zsír üzemanyagként való felhasználását a tartósabb izomaktivitáshoz, ezzel megspórolva a cukrot, amelyet így inkább az extra tevékenységekhez tudnak felhasználni, vagy legalábbis elméletileg. De elegendő csak egy kicsit túlzásba vinni, és a koffein megzavarja az emberi képességeket, majd idegességhez, folyadékvesztéshez és más érzelmi problémák fokozott kockázatához vezet. (4)

A koffein íztelen vegyi anyag, és számos növény összetevője, beleértve a kávét, a fekete teát, a kóladiót, a kakaót. Egyes fájdalomcsillapítók aszpirint és 15-30 mg koffeint tartalmaznak. Egyes ébrenléti készítmények tablettánként legfeljebb 110 mg koffeint tartalmaznak. (5)

 

A koffein szűkíti az artériákat

A koffein a szívizom közvetlen stimulánsaként hat. Közvetlenül fellazítja a hörgőket. Vízhajtó hatása van (hajlamos növelni a vizelet áramlását) a vesetubulusok működésének megzavarásával, és az arteriolákra kifejtett közvetlen hatással közvetlenül a vérerek és kapillárisok tágulását okozza, különösen az orrban. Amikor a szívhez ér, sajnos a tágulás helyett az artériák szűkületét okozza, ami nagyon nem kívánatos tulajdonság. A koffein stimulálja a hosszúkás velőt, befolyásolva ezzel a légzőközpontot. (6) Emellett növeli a szív terhelését azáltal, hogy felgyorsítja a munkarendet és növeli a vérnyomást – miközben csökkenti a szív vérellátását és megnehezíti a szív munkáját.

 

A koffein súlyosbítja a cukorbetegséget, a szívizom munkáját…

A KAVE 5A koffein hasnyálmirigy sejtekre gyakorolt ​​hatása szintén súlyosbítja a cukorbetegséget. Egereken végzett kísérletek során a kávé nagymértékben okozott romlási tüneteket a cukorbetegség esetében. (7) A koffein megzavarja a glükóz tolerancia tesztet, különösen a terhesség alatt. (8) A cukorbetegség kockázati tényezőjének tekinthető… Növeli a vérnyomást, zavarja az alvást és növeli a szabad zsírsavak szintjét a vérben. (10) A kávéban található klorogénsav okozza az orvosi gyakorlatban a legintenzívebb ételallergiákat. Bizonyíték van arra, hogy a folyadékretenció a koffein mellékhatása. Az egyik betegnél 10 évig folyadékretenciós probléma állt fenn, amely azonnal eltűnt, amint abbahagyta a kávéfogyasztást. 5 napon belül arról számolt be, hogy évek óta nem érezte magát ilyen nyugodtnak, és hogy a folyadékretenciós (vízvisszatartás) problémája eltűnt. (11)

 

A kávé szédülést, egyensúlyvesztést, depressziót, idegességet okoz …

A KAVE 6A kávé szédülést, egyensúlyvesztést (instabilitás a lábakban), depressziót, idegességet, ingerlékenységet, keringési problémákat, kismedencei és petefészekrákot, születési rendellenességeket és gyomorfekélyt okoz. (12,13,14,15) Koffeintartalmú italok, illetve koffeintartalmú megfázás és fejfájás elleni gyógyszerek a premenstruációs szindróma (PMS) kialakulásához is kapcsolódnak, a Boston Colledge 295 hallgatójának tanulmánya szerint. (16) A kávéfogyasztók, azokkal ellentétben, akik nem fogyasztanak kávét,  magasabb a súlyfeleslegük, több alkoholt fogyasztanak és több cigarettát szívnak el. (17)

A kávé a fő koffeinforrás, amelyet manapság a világon használnak. A koffein megtalálható a Coca-Colában, a fekete teában és a csokoládéban is. A Cafe Mundial a világ 4,5 milliárd dolláros éves kávéforgalmának (a nafta után, a második legkeresettebb termék a világon) 59%-át ellenőrzi. Értékesítése magyarázza azt a tényt, hogy ez az egészségre ártalmas ital továbbra is nagyban hozzájárul az ország (Amerika) összetett betegségeihez. A kávéból keletkező jövedelem megközelítően sem fedezi a kávé által okozott betegségek kezelésének költségeit.

Egy kísérletben 250 mg tesztadagot használva (vegye figyelembe, hogy csak egy csésze kávé tartalmaz 100–160 mg-ot) a koffein a plazma renin-aktivitását 57%-kal, a noradrenalin- aktivitását 75%-kal, az epinefrinét pedig 207%-kal növelte. (18) Ezek az anyagok a vese-, agy- és mellékvese-hormont képviselik. Ezeknek a hormonoknak a kölcsönhatása kedvező állapotot eredményez a vér zsírtermelésének fokozásához, és mindezt csak egy csésze kávé elfogyasztásával. (19) A kutatók összefüggést találtak napi két vagy több csésze kávé használata és az emelkedett koleszterinszint között. A napi 8 vagy több csésze kávé idegességet, félelmet, émelygést és szorongást okozhat mentális rendellenességekben (pánikban) szenvedő betegeknél. Egy harmadik tanulmány megállapította, hogy napi 5 vagy több csésze kávé elfogyasztása 2,8-szorosára növeli a szívproblémák kockázatát. (20,21,22)

A kávét zölden szedik, és fekete színűre sütik. Most képzelje el, hogy ugyanazt a folyamatot végzi a sült burgonyával? Használjuk a józan észt…

Ha fáj a feje közvetlenül a kávéfogyasztás abbahagyása után, növelnie kell a folyadékbevitelt 0,5-1 literrel, természetesen a minimális napi vízbevitel mellett, és a fejfájása nagyon gyorsan elmúlik. Ha nehezen tud lemondani a kávéról, igyon gabonakávét, cikória kávét, Divkát, Inkát vagy hasonlókat.

A pontos számításhoz, hogy mennyi folyadékot kell fogyasztania nyugalmi állapotban, ossza el testtömegét harminccal (testtömeg kg: 30, és ez a minimum!) Például, ha 60 kg: 30 = 2L. Tehát a nap folyamán egy 60 kg testtömegű személynek 2l vizet kell meginnia.

Ha éjszaka gyakori vizelési ingere van, és ez megfosztja a normális alvástól, az utolsó pohár vizet 18h, 17h vagy akár 16 óráig fogyassza el.

 

Forrás: Poison with a Capital C / Agatha Thrash and Calvin Thrash

 

Felhasznált irodalom:

(1) Medical World News, Jan 26, 1976, p. 63-73.

(2) Journal of the American Medical Association 7 1:240, Sept. 1977.

(3) Internal Medicine News, April 14, 1984

(4) The Physician and Sportsmedicine 13(5):191, 1985.

(5) FDA Fact Sheet, July 1971.

(6) Pharmacology Notes, 1953.

(7) Medical World News, Feb. 19, 1965, p. 33.

(8) Diabetes Outlook, March 1969.

(9) Hospital Tribune Dec. 16, 1968 p. 2.

(10) Journal of the American Medical Association 231:965, March 3, 1975.

(11) Journal of the American Medical Association Oct. 25, 1971, 218:596.

(12) Journal of Abnormal Psychology 93(1):120-122, 1984.

(13) Journal of the American Cancer Institute 68(1): 191, Jan. 82.

(14) International Journal of Cancer 28:691-693, 1981.

(15) Journal of Nutrition 112:29-32 Apr. 82.ž

(16) American Journal of Public Health 75:1334-1337, 1985.

(17) American Journal of Cardiology 52:1238-42, 1983.

(18) New England Journal of Medicine 298(4):181-186, January 26, 1978.

(19) Science News 89:375, May 14, 1966.

(20) Science News 127: 173, 1985.

(21) Ibid. 127:199, 1985.

(22) Ibid. 128:327, 1985.

 

Nemrég közzétett

A vízbevitel fontossága

Víz Az általunk használt élelmiszerek értékét az úgynevezett „tápláltsűrűség” szerint osztályozzuk, ami az össz tápanyag és a kalória arányát veszi alapul. Ha ezt a vízre

Még több »

Bőrtisztítás-száraz dörzsölés

Bőrtisztítás-száraz dörzsölés (angolul: dry brushing) olyan módszer, amely lehetővé teszi a bőr tisztítását, miközben méregteleníti a belső szerveket. A száraz dörzsölés módszerét Dr. Schulze egyik

Még több »

A táplálkozás

A táplálkozás kétségkívül nagy mértékben befolyásolja az egészségünket, mivel a táplálkozás egész életünk során folyamatosan jelen van. Dr. William Osler, a híres kanadai orvos azt

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email