TgyI Termékek

A futás fizikai hatásai

A futás fizikai hatásai

Az Egyesült Államok elnöki fitnesz- és sportbizottsága felkérte a hét legjobb rekreációs szakértőt, hogy osztályozzák a népszerű sportokat annak alapján, hogy mennyiben járulnak hozzá a szív, az erek, a légzőszervek, az izmok, az izomerő és rugalmasság, a mentális egyensúly és az általános fizikai jólét (pl. súlyszabályozás, emésztés, alvás). A jelentésük alapján a futás végzett az első helyen, utána következett a kerékpározás, az úszás és a kézilabda; a középmezőnyben a tenisz és gyaloglás, míg a teke és a golf valahol az alján található a táblázatnak. A futás volt az első, az egy óra leforgása alatt elfogyasztott kalóriaszámban is.

ATRAA fizikai hatások mellett a futásnak más előnyei is vannak. Az összes izom, különösen a lábizmok, idővel erősödnek; összehúzódásuk gyorsabbá és erősebbé válik, az izom tartósabbá válik. A szisztematikusan edzett izmokban az artériák új ágakat hoznak létre, így a kapilláris hálózat sűrűbbé válik. A futás során az összes nagyobb izomcsoport aktiválódik: a lábak, a törzs és a felső vállszíj izmai. A lábizmok ismételt összehúzódása, valamint a mély légzés biztosítja a vénás rendszerbe kerülő vér megfelelő áramlását a szív iránya felé.

A fizikai aktivitás során az izmok cukrot használnak el, amely lényegesen csökkenti az inzulin-fogyasztást, ezért a megnövekedett fizikai aktivitás különösen hasznos a cukorbetegségben szenvedő betegek számára (az orvos egyetértésével), valamint a cukorbetegségre hajlamos emberek számára.

A futás által okozott verejtékezés hasznos a test számára. Különböző méreganyagok ürülnek ki a testből a legrövidebb úton, hogy ne terheljék a májat vagy a veséket. A párás izzadás fizikai erőfeszítés nélkül a futás közbeni izzadás hiányos helyettesítője. A kiemelkedő német belgyógyász, Hochrein azt mondta: „Hasznosabb a napi egyszeri izzadás (testmozgás által), mint az összes gyógyszer együttes hatása.” Valóban, ugye milyen remekül érezzük magunkat egy testmozgás után?

A futás fizikai hatásai..Vannak, akik attól tartanak, hogy futás után többet fognak enni, és így elhíznak. Noha ez nem tűnik teljesen logikusnak. Az tény, hogy a futás általában nem vált ki fokozott étvágyat: éppen ellenkezőleg, csökkenti azt. A lábizmok erős aktivitása miatt a vér a hasból a lábak és a test egyéb részeinek vérárama felé áramlik, amelyek részt vesznek a futásban, így csökken az étvágy és az étel utáni szükségérzet. Még pihenés közben és miközben a test lehűl, az étvágy ritkán növekszik olyan intenzívvé, amely a futás előtt volt, azaz jóval alacsonyabb lesz. Azok, akik rendszeresen futnak, jobb emésztéssel és magasabb alvásminőséggel rendelkeznek; jobban alszanak, de kevesebb alvásra van szükségük. Kevésbé valószínű, hogy fejfájástól, migréntől, gyomor- és epehólyag-fájdalomtól szenvednek, kevésbé valószínű, hogy gyomorfekély vagy nyombélfekély miatt vérzés alakulna ki náluk, a lábak értágulásásának súlyosbodása és gyulladása, valamint az aranyér megjelenésének is kevesebb a valószínűsége. Ellenállóbbak a fertőzésekkel és a megfázással szemben. Ez mostanáig megmagyarázhatatlan, de az a tény, hogy azok, akik rendszeresen futnak, szinte mindig leszoknak a dohányzásról; már egy hónap elteltével a dohányosok sokkal könnyebben és jobban lélegeznek. Ezen felül általában kevesebb alkoholt fogyasztanak. Sok esetben teljesen elhagyják a szeszes italok fogyasztását, leszoknak az alkoholfogyasztásról.

Nemrég közzétett

Elsősegélynyújtás fejfájás esetén

Mindannyiunknál előfordulhatnak fejfájási problémák és sokan azonnal a gyógyszerek után nyúlnak, hogy megszabaduljanak a kínzó fájásoktól. Mielőtt ezt megtennék, próbáljanak ki néhány természetes módszert. A

Még több »

Bőrtisztítás-száraz dörzsölés

Bőrtisztítás-száraz dörzsölés (angolul: dry brushing) olyan módszer, amely lehetővé teszi a bőr tisztítását, miközben méregteleníti a belső szerveket. A száraz dörzsölés módszerét Dr. Schulze egyik

Még több »

A táplálkozás

A táplálkozás kétségkívül nagy mértékben befolyásolja az egészségünket, mivel a táplálkozás egész életünk során folyamatosan jelen van. Dr. William Osler, a híres kanadai orvos azt

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email