TgyI Termékek

A napsugár hét egészségügyi előnye

A napsugár hét egészségügyi előnye

Biztosan észrevette már, hogy napsütéses napokon sokkal boldogabb. Lehet, hogy eddig nem tudta, hogy a napsugár felgyorsítja az anyagcserét, javítja a véráramot, csökkenti a koleszterinszintet…És hogy a napsugár gyógyító hatása különösen kora reggel és késő délután kerül előtérbe. Használja ki előnyeit!

1. Méregtelenítés és anyagcsere

Az egészséges életmód egyik fontos alappillére a méregtelenítés. Pontosan ez az, amiben a napfény segíthet nekünk, amely serkenti az étvágyat, javítja a máj működését és az emésztést, valamint a szervezetből a méreganyagok eltávolítását, azaz a salaktalanítást. Rendkívül fontos a mai lakosság számára az a tény, hogy a napfény javítja a pajzsmirigy működését, ami felgyorsítja az alap anyagcserét. Ennek következtében a legtöbb kalória felhasználódik és így elősegíti a fogyást és az izmok erősítését.

2. D-vitamin

Megfelelően alkalmazott napozással, testünk elegendő mennyiségű D-vitamint termel, ami számos előnnyel jár. A D-vitamin képződésében rendkívül fontos szerepet játszanak az ultraibolya B (UVB) sugarak és a bőrből származó koleszterin.

Tehát a napsütés csökkentheti a vér koleszterinszintjét. Ezen felül a D-vitamin fontos az immunitás, a sejtek növekedése, az inzulin kiválasztása, a vérnyomás és a kalcium anyagcseréje szempontjából. A kalcium azonban szükséges az idegrendszer normál működéséhez, valamint a csontok növekedéséhez és sűrűségének fenntartásához. Az alacsony D-vitamin szint csontbetegségekhez vezethet, például csontritkuláshoz vagy rossz szívműködéshez, lassú anyagcseréhez, a sebek és csontok lassú gyógyulásához, valamint fogászati problémákhoz.

A napból nyert D-vitamin (nem étrend-kiegészítőként) csökkenti a rák kockázatát és megelőzheti az olyan egészségügyi rendellenességeket, mint a sclerosis multiplex (MS), az Alzheimer-kór, a szívbetegségek és hasonlók.

3. Immunitás

A napfényen való tartózkodás javítja a leukociták (fehérvérsejtek) termelését, ezáltal fokozza az immunitást. Úgy tűnik, hogy az ultraibolya sugárzás mérsékelt kitettsége segítheti a hiperaktív immunrendszer működésének visszaszorítását, és ezzel védhet bennünket olyan autoimmun betegségekkel szemben, mint a sclerosis multiplex, a lupus és a psoriasis.

4. Vér és bőr

A napozás segít a vérszegénység és minden egyéb vérrendellenesség kezelésében. Növeli a vörösvértestek és a hemoglobin termelését, illetve az oxigén mennyiségét a vérben. Ennek köszönhetően érezzük azt, hogy feltöltődünk energiával. Javítja a vérkeringést és a szövetek helyrehozásának képességét. Ha úgy tűnik, hogy a hajad nyáron a szokásosnál gyorsabban nő, akkor ez valóban így is történik. Ezenkívül a mérsékelt napozásnak köszönhetően kiküszöbölhetjük a bőrproblémákat is, például az atópiás dermatitiszt, a psoriasist és a vitiligo-t (a bőr depigmentációja).

5. Terhesség és szoptatás

A szülés előtti és utáni napozás igen nagy mértékben hozzájárul a D-vitamin termelődéséhez, amely felelős lesz a későbbiekben a csecsemő optimális növekedéséért és fejlődéséért, valamint a megnövekedett mennyiségű és jobb minőségű anyatejért.

6. Szív-és érrendszeri egészség

Amikor mérsékelt napfényben edzünk, az artériák kiszélesednek, így a vérnyomás nyolc-tizenöt százalékkal csökkenhet. Ehhez hozzáadva azt a tényt, hogy a napsugár csökkenti a vér koleszterinszintjét (akár D-vitaminná, szteroidhormonokká vagy nemi hormonokká történő átalakításával), arra a következtetésre juthatunk, hogy ezek megelőző hatással is lehetnek a szívrohamra.

7. Izmok és idegek

Még az ókori görögök és a rómaiak is tudták, hogy napfény segítségével erősíthetik az izmokat és az idegeket. Ezeket az ismereteket gyógyításra, vagy pedig olimpikusok vagy gladiátorok képzésére használták. A közelmúltban azt is felfedezték, hogy képes megszűntetni a fibromyalgia által okozott fájdalmat.

Nemrég közzétett

Bőrtisztítás-száraz dörzsölés

Bőrtisztítás-száraz dörzsölés (angolul: dry brushing) olyan módszer, amely lehetővé teszi a bőr tisztítását, miközben méregteleníti a belső szerveket. A száraz dörzsölés módszerét Dr. Schulze egyik

Még több »

A stressz a halál csókja vagy?

A „stressz” és a „stresszor” megkülönböztetése A stressz kezelésében a legtöbbünk már előre két dologgal rendelkezünk saját magunk ellen. Az egyik a beszéd, amelyet általában

Még több »

Vitaminok

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyekre testünknek kis mennyiségben szüksége van, ám önmagában nem termeli ezeket. Ezért nyers élelemmel, vagy még inkább frissen facsart bio

Még több »

Magnéziumhiány

Ha rosszul alszik, vagy túlzott stressz alatt áll, akkor a teste magnéziumhiányban szenvedhet. Mivel a testünk nem termeli ezt az ásványi anyagot, az étrend által

Még több »

A teremtőbe vetett hitünk

Az egészség egyik alapszövete a bizalom. Ezért azt a következtetést vonhatjuk le, hogy bármely betegség mögöttes szövete a bizalmatlanság. – A bizalmatlanság a nyugtalanság, az

Még több »
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email