TgyI Termékek

A csapvizet a húgyhólyagrák több ezer esetével kapcsolják össze

A csapviz

Az egész Európai Uniót tekintve, csak a spanyolországi eredmények rosszabbak – figyelmeztetnek a tudósok.

Írta: Neil Shaw, 2020. január 15.

A csapvízben található fertőtlenítőszerek miatt évente több mint 1300 brit szenved húgyhólyagrákban – hívja fel a figyelmet egy új tanulmány. A tudósok felhívták a figyelmet, hogy az Európai Unióban csak Spanyolországban vannak rosszabb statisztikák. Húsz esetből csaknem egyet lehet trihalometánokra (THM) vezetni – a vízklórozás melléktermékeként előállított mérgező vegyületek. A vegyi anyagok felelősek az évente több mint 6500 ember rákos megbetegedéséért, 26 olyan európai országban, ahol a betegséget diagnosztizálták. A bejelentett maximális koncentráció kilenc országban meghaladta a 100 mikrogramm/liter értéket, beleértve az Egyesült Királyságot. Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a legtöbb mérgező húgyhólyagdaganat – 1482, illetve 1356.

Társszerző, Dr. Manolis Kogevinas elmondta: „Az elmúlt 20 évben nagy erőfeszítéseket tettek a trihalogén-metán szint csökkentésére számos Európai Unió országában, köztük Spanyolországban is.

„Ugyanakkor egyes országok jelenlegi szintje továbbra is jelentős húgyhólyagrák előfordulásához vezethet, amelyet a vízkezelés optimalizálása, a jobb fertőtlenítési és elosztási gyakorlatok, valamint más intézkedések optimalizálása révén el lehet kerülni.”

Az első ilyen tanulmányban a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet egészségügyi csoportja 26 EU-tagország vízszintjét vizsgálta – Bulgária és Románia kivételével. Dr. Cristina Villanueva koordinátor elmondta: „A legnagyobb kihívás a reprezentatív adatok gyűjtése volt a trihalometánok nemzeti szintjéről. Reméljük, hogy ezek az adatok a jövőben elérhetőbbé válnak.” A korábbi kutatások összefüggést találtak a hosszú idejig vegyi anyagoknak való kitettség, – amelyeket az emberek lenyelnek, belélegeznek vagy a bőrön keresztül felszívnak – és a húgyhólyag rák között.

Environmental Health Perspectives

A Environmental Health Perspectives folyóiratban közzétett legfrissebb megállapítások az önkormányzatok vízminőségért felelős szerveinek küldött kérdőíveken alapulnak. Tartalmaztak adatokat a THM koncentrációiról a 2005–2018 közötti időszakra, és mintákat vettek a csapokból, az elosztóhálózatból és a vízellátó üzemekből. Kiegészítő adatokat is szereztek az interneten a jelentésekből, a tudományos irodalomból és más forrásokból, és jelentős különbségeket véltek felfedezni az országok között. Az ivóvíz THM-szintje minden országban jelentősen elmaradt a megengedett határértékektől – 11,7 mikrogramm/liter. A legmagasabb koncentráció azonban Cipruson, Észtországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Lengyelországban, Portugáliában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban meghaladta a 100 mikrogramm/liter határértéket.

A vezető szerző, Dr. Iro Evlampidou ezt írta a tanulmányról „ különös jelentőséggel bír azokban az országokban, amelyekben a csapvízben magas a trihalogénmetán szintje”. A THM-hez kötődő húgyhólyagrák eseteit statisztikai számításokkal becsülték fel, az egyes országok nemzetközi előfordulási arányára vonatkozó adatok felhasználásával. A kutatók becslése szerint az EU-ban évente összesen 6561 húgyhólyagrákot okozott a THM vegyi anyagoknak való kitettség. Jelentős különbségeket találtak az országok között. Spanyolországban és az Egyesült Királyságban az aggasztó tényezők részben a betegség magas előfordulásának és a sűrű népességnek tudhatók be.

A THM-expozíciónak tulajdonítható húgyhólyagrákos esetek legnagyobb százalékában Cipruson (23%), Máltán (17%), Írországban (17%), Spanyolországban (11%) és Görögországban (10%) volt.

A kutatók szerint ezeknek a problémáknak a csökkentésére irányuló erőfeszítéseknek azokra az országokra kell összpontosítaniuk, ahol a legmagasabb ezeknek a mérgező vegyületeknek az átlagos szintje.

Ha a 13 legrosszabb teljesítményű ország csökkentené a THM-et az EU átlagát tekintve, becslések szerint évente körülbelül 2868 húgyhólyagrák elkerülhető lenne, ami 44%-ot jelent.

Eredeti cikk:

https://www.coventrytelegraph.net/news/coventry-news/uk-tap-water-linked-thousands-17572497?fbclid

Nemrég közzétett

Amikor rosszul érzi magát

„Amikor rosszul érzi magát, hagyja abba a táplálkozást és térjen át a gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztására.” – Amikor egy állat beteg, nem eszik. Ők önmaguktól

Még több »

Bőrtisztítás-száraz dörzsölés

Bőrtisztítás-száraz dörzsölés (angolul: dry brushing) olyan módszer, amely lehetővé teszi a bőr tisztítását, miközben méregteleníti a belső szerveket. A száraz dörzsölés módszerét Dr. Schulze egyik

Még több »

A vízbevitel fontossága

Víz Az általunk használt élelmiszerek értékét az úgynevezett „tápláltsűrűség” szerint osztályozzuk, ami az össz tápanyag és a kalória arányát veszi alapul. Ha ezt a vízre

Még több »

Alvással az egészségért!

A pihenés számos előnnyel jár. Amikor testünk kiegyensúlyozatlan, számunkra semmi sem tűnik normálisnak. Az alvással és az egészséggel kapcsolatos több száz kísérlet elvégzése után a

Még több »

Ki az a Dr. Richard Schulze?

Dr. Schulze egy kis mezőgazdasági városból származik. New York vidéki részén nőtt fel. Egy rendkívül havas téli éjszakán az anyja azzal ébresztette fel, hogy kétségbeesetten

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email