TgyI Termékek

Az emberek közti kapcsolat

Az emberek közti kapcsolat

Sokféle módon javíthatjuk a kommunikációt szeretteinkkel, de mindenki mással is, és megérthetjük a tartós öröm titkát, mivel a jó interperszonális kapcsolat előfeltétele a boldog életnek.

Közismert a családban és az egész társadalomban megjelenő egészséges kommunikáció fontossága, mivel minden ember elsődleges szükséglete az elfogadás és elismerés.
Mindannyian arra törekszünk, hogy a baráti társaságunkban, a családunkban és általában a társadalomban tiszteljük egymást, és hogy boldog kapcsolatokat ápoljunk, sok szeretettel és megértéssel egymás iránt, amelyben megtarthatjuk becsületünket akár otthon, de a munkahelyi kollégákkal egyaránt. Pszichológusok szerint az életünkben elért siker és öröm 85% -át a másokkal fenntartott kapcsolatunk minősége határozza meg, ami sajnos azt jelenti, hogy problémáink és elégedetlenségünk 85% -a más emberekktől függ (sok baleset gyökerezik gyakran interperszonális kapcsolatokba).

Az üzleti és a személyes kapcsolatokban is gyakran, egészen különböző okokból adódnak félreértések a kommunikációban, függetlenül attól, hogy az emberek akarnak-e bizonyos dolgokról beszélni, vagy abban, hogy nem figyelnek oda egymásra. Az egykori szerelmesek, partnerek, kollégák, családtagok, gyermekek…gyakran okoznak kényelmetlen helyzeteket, és ezek a  feszült kapcsolatok miatt tulajdonképpen még pihenni sem tudunk. Ez eredményezi a kapcsolatok megromlását vagy teljes felbomlását, és ekkor merül fel az egyik leggyakoribb kérdés: ki a hibás?

Frusztrációink és neurotikus állapotunk legnagyobb forrása a gyenge és káros interperszonális kapcsolatok, és különösen érzékenyek vagyunk a másokkal való interakcióra, és valószínűleg nem is tudjuk, mennyi kárt tesznek egészségünkben a rossz társadalmi kapcsolatok. Christiane Nortrup, a betegségek holisztikus kezelésével foglalkozó szakember úgy véli, hogy azon embereknek, akiknek sok hamis barátságuk van, nehéz vagy megmagyarázhatatlan családi kapcsolataik vagy zavaros szerelmi életük van, valószínűleg enyhébb vagy súlyos krónikus betegségekben szenvednek, mert minden veszekedés vagy megszakadt kapcsolat befolyásolja egészségünket és súlyos következményekkel jár, és ezenkívül mások egészségét is befolyásolhatja. A fejfájás és a gyomorhurut valószínűleg annak a következménye, hogy a vágyunk valaki szerelme iránt nem teljesült be. Ez még több okot ad ara, hogy felelősséget vállaljunk, hogy megbeszéljük az esetlegesen megszakadt kapcsolatokat más emberekkel, és hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a környezettel való kapcsolatunk a lehető legjobb legyen. Tudnia kell, hogy mit jelez másoknak, és fel kell ismernie azokat a jeleket is, amelyek az Ön irányába érkeznek.

Gyorsabban járjon a gondolkodása, mint a nyelve

A kommunikáció minősége függ a kommunikációs készségektől és a szülők által tanított és a gyermekek számára generációk óta átadott mintáktól is. Ha a szülők állandó konfliktusban állnak egymással és nem kompromisszumképesek, létrejön a családi kapcsolatok egészségtelen légköre, amelyben a gyermekek a hibás kommunikáció modelljét öröklik. Az egészséges kapcsolat kulcsa az őszinte és kétirányú kommunikáció. A pszichológusok rámutatnak, hogy ha azt akarjuk, hogy minden kapcsolatunk a feletteseinkel, a családdal, a barátokkal és a partnerrel folytatott kommunikációtól függően konstruktív legyen, elengedhetetlen a kommunikáció módjának elemzése. Ha problémái vannak másokkal, először határozza meg, hogy a probléma Önnel és érzéseivel van-e, vagy pedig éppen a fennálló kapcsolatával.

Szabaduljon meg attól az elképzeléstől, hogy másoknak kell megérteniük, hogy tévedtek Önnel kapcsolatban. Próbáljon empátiával közeledni hozzájuk, és ne hibáztasson másokat a saját kudarcaiért. A túlérzékeny személyeknek vagy a „kiszolgáltatott” egocentrikusoknak problémáik vannak az érzelmeik kifejezésével az egyszerű kommunikációs kapcsolatokban: állandó készenlétben állnak, hogy támadás esetén reagáljanak. Állandóan feszültek és bizonytalanok, és mindig túlreagálják mások viselkedését és úgy láttatják magukat, mint közömbös vagy önző emberek, másfelől magányosnak, elhagyatottnak tekintik önmagukat, mások figyelme és megértése nélkül. Ezen okok miatt a túlérzékeny és sérült személy visszavonul, mert meg van győződve az igazáról, és elvárja a másiktól, hogy bocsánatot kérjen tőle. Ha ez nem következik be, megszünteti a kommunikációt a másikkal, vagy ha valamilyen okból kénytelen fenntartani a kommunikációt, azt csakis nagyon diszkréten és távolságtartón teszi.

A körülötte lévőkkel való kommunikáció magába foglalja a jelenlegi szokások megváltoztatását, valamint azt, hogy miként reagál a kritikára, ami drasztikusan befolyásolhatja az egészséges és sikeres kapcsolatok fenntartásának lehetőségét. Ne ragadjon le azokon az eseteken, amikor mérges volt és haragot érzett. Várjon, amíg lenyugszik. Érzelmi kritika helyett koncentráljon a tényekre, és nyugodtan közölje azokat úgy, ahogy saját szemszögéből látja. Próbáljon minden beszélgetést pozitív megjegyzéssel befejezni, abban a reményben, hogy a dolgok javulni fognak. Fontos a feszült kapcsolatok kisimítása; nem az számít, ki a hibás, hanem az, hogy mennyit jelent az Ön számára az adott személy.

A jó kapcsolatok kulcsa

A problémák a mindennapi életünk részét képezik, csakúgy, mint a más emberekkel fennálló konfliktusok, és csakis Önön múlik, hogy figyelmen kívül hagyja-e őket vagy megtanulja őket kezelni. A konfliktusok leggyakrabban akkor merülnek fel, amikor rájön, hogy nem osztja ugyanazokat az elvárásokat másokkal. Ha úgy érzi, hogy másoknak ugyan azt kell gondolniuk, mint Önnek, akkor bizony elkerülhetetlen lesz a csalódás. Ugyanolyan kedvességgel, toleranciával és tisztelettel bánjon másokkal, mint ahogyan szeretnék, hogy Önnel bánjanak, és meglátja, hogy követni fogják az Ön példáját. Hallgassa meg a társát, mivel ez kulcsfontosságú alapja az egészséges kapcsolatnak; fogadja el az embereket olyannak, amilyenek. Mindannyiunk tudatalatti szükséglete, hogy fontosnak érezzük magunkat. Bizonyítsuk be másoknak, hogy értékeljük őket, ítélet és kritika nélkül akarjuk őket elfogadni. Ez a jó kapcsolatok kulcsa, és amikor arra koncentrál, hogy a család, a barátok és a kollégák fontosak a számunkra, megteremti az előfeltételeket az egészséges és boldog környezethez.

A jó kommunikáció aranyszabálya, hogy azt hangsúlyozzák, amit elvár a másiktól és nem pedig kritikával illetik a viselkedését, a tulajdonságait. Hallgassa meg beszélgetőpartnere mondanivalóját anélkül, hogy megszakítaná mielőtt befejezné a mondatot. Fejezze ki érzelmeit és fogadja el mások érzelemi megnyilatkozásukat, mert ezzel arra ösztönzi társukat, hogy bizzanak Önben, mert törődik érzéseivel és igényeivel. Legyen tisztelettel mások iránt, még akkor is ha nem érti meg őket. Keressen jobb kommunikációs témákat, mert amikor a család megtanulja nyugodtan és aktívan hallgatni a másikat, csökkennek a veszekedések lehetőségei, és növekednek az egészséges családi légkör feltételei.

Hogyan virágozzon egy házasság?

A házasság és a család alapja a kommunikáció, amelynek minősége a partnerek hajlandóságától függ, a kapcsolatok ápolása, a megértés, a támogatás, az empátia és mások igényeinek tiszteletben tartása mellett. A beszélgetés elengedhetetlen, mert minden más múlandó, különösen akkor, ha a szenvedély elmúlik, és a gyerekek kirepülnek a családi fészekből. A nők többsége jobb kommunikációs és empátiás készséggel rendelkezik, és hajlandóbbak felelősséget vállalni a családi kapcsolatokban.

Az egészséges házasság lényege a nyílt kommunikáció, amelyben mindkét fél egyenrangú jogokkal bír, titkok és elhallgatás nélkül megbeszélik a rájuk váró kihívásokat és emelett kifejezhetik saját vágyaikat. Ne zárkózzon el, és ne „nyelje le” a haragot és az elégedetlenségét, mert a csend, az elhallgatott konfliktusok vagy az ártatlan beszélgetések sora veszélyes lehet a későbbi kapcsolatára nézve. A visszafolytott megjegyzések, amelyekkel akár a másikat megsérthette volna (egy problémát a szőnyeg alá söpör) vagy más szélsőséges viselkedés (nem meggondolt szavak és kifejezések használata) nem jelent megoldást semmilyen helyzetben.

A pszichológusok szerint egy házasságban az egyensúly megtalálásának döntő fontosságú szerepe van, amit úgy kell elérni, hogy ne sértse meg egyik oldalt sem. Beszélgessenek, mert függetlenül attól, hogy milyen közel állnak egymáshoz, a partnere nem tud olvasni a gondolataiban. Nem számít mennyire elfoglalt, türelmesen hallgassa végig és mutasson tiszteletet partnere irányába, és ha problémája merül fel bármivel kapcsolatban, először partnerével beszélje meg, és ne a barátjával, mert a problémáknak mindig a szeretteink körében kell maradniuk. Tanuljon meg elfogadni alternativ megoldásokat, mivel nem mindig lehet igaza, és a kompromisszum sok esetben erősítheti kapcsolatait, és jobbá teheti azokat. A kiabálás és sértegetés nem oldja meg a fenálló nézeteltéréseket; ha először lecsökkenti a hangerejét, a másik oldal ugyanúgy fog reagálni, megkönnyítve ezzel a probléma megvitatását és megoldását. Legyen őszinte önmagával és gondolja át az elvárásait. Ne panaszolja a problémáit és ne keltsen feszültséget, hanem kínáljon fel megoldást, tanulja meg kimondani – sajnálom, mert a hibáinak elismerése nem a gyengeség jele, hanem az érettség jele.

Hogyan őrizheti meg önmagát?

A jó mentális egészség a minőséges élet első feltétele, amelyet mindannyian kívánunk. A sebek mindig begyógyulnak, de a megkopott idegeink nem, ezért gondoljanak erre is. Ezekben a viharos időkben az ember számára a legnagyobb kihívás az, hogy miként tudja megőrizni a mentális egészséget, azaz az „idegeit”. A mentális egészség az élet minden területén egyensúlyt teremt – a mentális, érzelmi és szellemi életben –, amelyből kiindulva megéljük mindennapi örömeinket és felleljük az élet értelmét – ez az a képesség, amellyel élvezni tudjuk az életet és megbirkózhatunk a napi problémákkal. Mentális egészségünk határozza meg, hogy mennyire leszünk elégedettek az élettel, mennyire élvezzük azt és milyen hosszú életünk lesz, mert az is szorosan kapcsolódik a fizikai egészségünkhöz, és alapot képez a pozitív önlátásunkhoz, az általunk választott szakmánkhoz, a barátainkhoz és a szerelmi kapcsolatunkhoz. Néha harcolni kell érte, mert nem mindig jön létre önmagától.

A mindennapi élet olyan problémák sorozatával jár, amelyek egyre nehezebben kezelhetők, és az idő múlásával a hosszú távú elégedetlenség hatására a mentális védelmi mechanizmusok gyengülnek, hangulati ingadozások lépnek fel, és elkezdünk másképp viselkedni és érezni, tudatosan vagy tudattalanul belépve a félelmeink, a múltunk és jelenünk tapasztalatainak labirintusába. Elégedetlenek vagyunk döntéseinkkel és olyan benyomásunk van, hogy kudarcot vallottunk, és ez hatástalanná teszi a megfelelő időben és a megfelelő helyen történő cselekedetünket.  Amikor a negatív érzések huzamosabb időn keresztül jelen vannak, megbénítják akaratunkat és megakadályozzák, hogy boldog életet élhessünk. Ekkor következik a lelki egyensúlyunk súlyos zavara. A nehéz élethelyzetek és a folyamatos túlterhelést keltő kellemetlen események, amelyek mély nyomokat hagynak maguk után, valamint gyengíthetik a mentális egészséget, mentális válságot és betegségeket idézhetnek elő. Így a vágyak és lehetőségek közötti rés könnyen bevezethet bennünket a depresszió sötét mélységébe, a kellemetlen szorongásérzetbe és az elégedetlenség ördögi körébe. Egyre kevésbé engedjük el magunkat és kevésbé élvezzük a boldog perceket, mert folyamatosan attól tartunk, hogy valami rossz fog történni. Azonban a napi 24 órás aggodalom és a képzeletbeli negatív forgatókönyvek lejátszása az embereket előbb vagy utóbb bajba és betegségbe sodorja.

Az egészség mértéke

A jó mentális egészség több pozitív tulajdonságot jelent: a cél és a célérzet, az önelégülés (az egészséges magatartás), az élet iránti vágy, a munka és a szórakozás, a pihenés és a tevékenység egyensúlya, az élvezés képessége, és az az érzés, hogy megvalósítottuk önmagunkat, és hogy kapcsolatban állunk másokkal. A mentális és érzelmi egészség legjobb mércéje az, hogy hogyan kezeljük a stresszt és az élet nehézségeit, a mindennapi tevékenységeinket és a balesetből való kilábalásunk képességét. A mentálisan egészséges és elégedett emberek képesek felállni és továbbmenni a hanyatlások után, képesek megbirkózni az élet okozta csalódásokkal, kidolgozzák vagy elfogadják a válságkezelés módját, és pozitív látásmóddal tekintenek a jövőre, koncentráltak, ésszerűek és rugalmasak tudnak maradni jó és nehéz helyzetekben is egyaránt. Elégedettek, mosolyognak, tele vannak pozitív energiával, életerővel és magas önbizalommal rendelkeznek, jól érzik magukat a „bőrükben”, saját maguk hozzák meg döntéseiket, tudnak pihenni és szórakozni, mindenben megtalálják az értelmet.

Az érzelmi egészség kulcsa az új helyzetekhez való jó alkalmazkodóképesség és az érzelmi stabilitás, azaz az érzelmek kezelésének képessége. A szakértők tanácsa a stabil mentális egészség fenntartására: növeljék a magabiztosságot, fogadják el önmagukat, összpontosítsanak az élet pozitív dolgaira, fordítsanak időt a család és a barátok számára, táplálkozzanak egészségesen és legyenek aktívak. Ha javítani akarunk rajt és meg akarjuk őrizni a belső békénket, meg kell tanulnunk pozitívan reagálni a negatív gondolatokra, hogy ellenőrizni tudjuk a harag, szomorúság, düh, szorongás, félelem, boldogság érzéseit… fontos, hogy tisztában legyenek a negatív érzésekkel, de ne feledjék el, hogy ezek mind átmeneti érzések és mindig pozitívan kell gondolkodni.

Az egészségtelen érzelmi állapot kulcsa, ha a vágyainkat igényekké változtatjuk. Nem szabad szeszélyeik, vágyaik és igényeik rabszolgáivá váljanak, mert ezek negatív feszültségeket keltenek Önben. A mentális egészség befolyásolja a testi egészséget, és az aggoalmunk, vagy szenvedésünk hosszútávú következményekkel járhat. Még régen Platón azt mondta, hogy az orvosok a legtöbb hibát abban követik el, amikor megpróbálják meggyógyítani a testet a lélek meggyógyítása nélkül. Minél inkább megőrizzük idegeinket, annál hosszabb ideig fog testünk szolgálni a számunkra. Nyaki vagy hátfájás, fejfájás, magas vérnyomás, légszomj, fáradtság, alvászavarok, memóriaproblémák, mellkasi fájdalom, megváltozott étvágy, hasmenés, szexuális problémák, gyomorfájás, gyomorhurut, pajzsmirigyprobléma, asztma – néhány olyan fizikai tünet, amely azt jelzi, hogy félelmek, aggodalmak és stressz kísért minket, mentális egészségi állapotunk kiegyensúlyozatlan. A rossz érzelmi egészség gyengíti az immunrendszert, és hajlamosabbakká válunk a megfázásra és más fertőzésekre. Az alkohol, dohány, kávé és kábítószer-visszaélés veszélyezteti érzelmi egészségünket.

Fontos az egyensúly

A lelki egyensúly létrejöttében nagyon fontos szerepet játszik az életöröm és a mérsékletesség, mint ahogyan a mindennapi élet nehézségei és a pihenési periódusok közötti egyensúly. A stresszt ellenőrzés alatt kell tartani. A belső békét megzavaró egészségtelen állapotok közé tartozik a krónikus kimerültség, a felhalmozódott harag, a bűntudat, a gyűlölet és a társadalmi interakció hiánya. A stressz nem kerekedhet felül, mivel depresszióhoz, krónikusan rossz hangulathoz, szomorúsághoz és neurózishoz vezethet, ezért próbálja meg egyensúlyba hozni a napi kötelezettségeit a napi örömökkel. A lelki egyensúly magát az ellenálló képességet jelenti, vagyis azt a képességet, amelynek segítségével a kapott ütésekkel szemben is ellenáll a traumának és a stressznek.

Korlátozza az egészségtelen mentális szokásait, például az aggodalmait és a negatív gondolatait önmagával kapcsolatban, mivel kimerítik az energiáját, félelmet és depressziót idéznek elő. Még a nehéz időkben is próbálja megtartani a pozitív hozzáállását, mivel ezzel könnyebben teremtheti meg a lelki egyensúlyát, így a problémák, amelyek valaha megoldhatatlannak tűntek, most kisebb jelentőségűek és irrelevánsak lesznek. A rossz szokásoktól meg kell szabadulni mihamarabb, még mielőtt késő lenne; a gondolatokat olyan irányba kell terelni, amelyek nem okoznak feszültséget. Pihennjen minél többet és foglalkozzon olyan dolgokkal, amelyeket élvezettel csinál.

Szakértők szerint javíthatjuk a mentális egészség minőségét, ha a családban és a baráti körben jó komminkációs kapcsolatokat tartunk fenn. De ha a közelünkben olyan emberek vannak, akik negatív és stresszes hatással vannak Önre, akkor ezektől az emberektől jobb távol maradni. El kell szigetelnie önmagát a negatív környezetből. Hamis barát, önző ex-partner, kellemetlen főnök, „jó szándékú” rokon vagy „gondoskodó” kolléga … akik minden nap körülvesznek bennünket. El kell tőlük távolodni, mivel igen súlyosan károsíthatják és veszélyeztethetik a nyugalmunkat. Negatív hatással van a pszichére egy bonyolult kapcsolat, amely tele van stresszel, valamint gyakori kritikával és vitákkal.

A brit szakértők 2003. évi felmérése szerint még az egyedülálló embereknek is jobb a mentális egészsége, mint a rossz kapcsolatokban levőknek. A kutatók 2127 férfit és 2303 nőt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a több szakításon átesett nők mentális állapota rosszabb, mint azoknak a nőknek, akik egész életükben egyedül voltak.

Gyűlölet és bűnbánat nélkül

Amikor gyűlöletet és bűnbánatot táplálnak önmagukban, érzelmi terher jön létre, amely ráül a szívére és a lelkére is. A bűnbánat kísérteties érzéssé válhat, amely krónikus stresszt okoz és állandóan azt érzi, hogy mindenért Ön a hibás. Ez viszont károsítja az elmét és a testet is, tehát bocsásson meg önmagának, és lépjen tovább. A legtöbb ember másoknak könnyebben megbocsát, mint saját magának.

A gyűlölet egy negatív érzelem, amely dühössé, ingerlékennyé, öreggé, fáradttá tesz bennünket. Erre az egyedüli gyógyír a megbocsátás. A megbocsátás jótékony hatással van a lélekre, mivel kiküszöböli a félelem, szorongás, neheztelés érzését, és lehetőséget kínál az új kezdetre. Tehát zárjon le néhány fejezetet az életéből és lépjen tovább. Ne legyen irigy, és ne hasonlítsa össze önmagát másokkal, akik állítólag jobbak, mint Ön.

Ne tegye ki önmagát a magánynak

Készítsen egy tervet minden napra és csak a megtervezett tevékenységeire összpontosítson, másokkal pedig egészséges kapcsolatot alakítson ki. Néhány embert leginkább az gyötri, hogy nincs terve az adott napra és az agyuk szabadon szárnyalhat, amelynek következtében a gondolatai rossz irányt vesznek. Néhányan idegennek érzik magukat és elárasztják őket a problémáik. A mentális egészséghez nagyon fontos a támogatás érzése – fontos, hogy megbízható emberek vegyék körül, akikhez ösztönzésért fordulhat, mert egy szép szó javíthatja érzelmi állapotát. Ne legyen magányos, nem kell mindig erősnek tűnnie. Néha önmagával kell harcolnia, és ekkor a barátok segítsége nélkülözhetetlenné válik, különösen a nehéz időkben. Táplálja a baráti kapcsolatait, töltsön annyi időt a szabadban, amennyire csak lehetősége van, vagy válasszon olyan tevékenységet, amely fel fogja dobni a hangulatát. Tanuljon valami újat, keressen új hobbit, mert az elégedettség, a barátság vagy a munkaváltás lehetősége növeli a bizalmat.

Legyen társadalmilag aktív, töltsön sok időt barátaival, önkénteskedjen, utazgasson, hogy az agya is aktív és egészséges maradjon. Lélegezzen fel egy kicsit a gondok alól, ne hagyja, hogy eltűnjön a jobb holnap reménye, mert a gondok és problémák elmúlnak, de az elhasznált idegeket nem lehet helyreállítani. Csak a pozitív érzelmi pillanatokat gyűjtse össze, emlékezzen arra az időre, amikor örömöt, megnyugtatást és boldogságot érzett. Ha nehéz időszakon megy keresztül, egyszerűsítse le a dolgokat. Optimistán a megoldásra koncentráljon és ne a problémára.

Petar Radakovic, MD

Mit jelent megbocsátani?

Mi mond a Biblia:

Megbocsátani a bűnösnek azt jelenti, hogy nem érez haragot iránta. A görög „megbocsátás” szó jelentése: „elengedni, elfelejteni, felszabadulni”, mint amikor az embert felszabadítják az adóssága alól. Jézus ezt a gondolatot használta, amikor követőit imádkozására tanította: „És bocsásd meg a mi bűneinket, mert mi is megbocsátunk minden ellenünk vétkezőnek. És ne vigy minket kísértésbe!” (Lukács 11: 4). És a kegyetlen rabszolga összehasonlításában Jézus a megbocsátást és az adósság törlését hasonlította össze (Máté 18: 23-35).

Megbocsátunk valakinek, ha már nem akarunk visszavágni neki és semmiképpen sem próbáljuk rávenni, hogy fizesse meg az általunk tapasztalt fájdalmat vagy veszteséget. A Biblia azt tanítja, hogy az önzetlen szeretet az igaz megbocsátás alapja, mert a szeretet „nem emlékszik a gonoszra” (1. Korinthus 13: 4, 5).

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy …

Tolerálni kell a sértegetéseket. A Biblia elítéli azokat, akik azt állítják, hogy a rossz cselekedetek ártalmatlanok vagy elfogadhatók (Ézsaiás 5:20).

Tételezzük fel, hogy a bűncselekmény nem történt meg. Isten megbocsátotta Dávid király súlyos bűneit, de nem védte meg cselekedetei következményeitől. Hagyta hogy Dávid bűneit feljegyezzék, és így ma számunkra is nyilvánvaló, hogy mit tett Dávid (2. Sámuel 12: 9-13).

Megengedjük, hogy valaki kihasználjon minket. Képzelje el például, hogy kölcsönt ad valakinek, aki azt hamar elkölti, és nem tudja Önnek visszafizetni, ahogy azt megígérte. Nagyon sajnálja, és bocsánatot kér érte. Ön pedig választhat, vagy megbocsát és nem haragszik rá, és nem idézi fel folyamatosan a történteket, sőt akár el is nézi neki az adósságot. De dönthet úgy is, hogy soha többé nem ad neki kölcsön pénzt (Zsoltárok 37:21; Bölcs Példabeszédek 14:15; 22: 3; Galátusok 6: 7).

Isten nem bocsát meg azoknak, akik tudatosan és rosszindulatúan vétkeznek, és akik nem akarják beismerni hibájukat, nem akarnak változtatni viselkedésükön vagy bocsánatot kérni azoktól, akiknek ártottak (Példabeszédek 28:13; ApCsel 26:20; Zsidók 10:26). Azok a személyek, akik nem bánják meg bűnüket, Isten ellenségeivé válnak, és Isten tőlünk sem kéri, hogy bocsássunk meg azoknak, akiknek ő sem bocsátott meg (Zsoltárok 139: 21, 22).

És mi lenne, ha a kegyetlen bánásmód áldozatává válna, és az a személy, aki bántotta Önt, nem akarna bocsánatot kérni, vagy nem akarná még csak bevallani sem tetteit? A Biblia azt tanácsolja: „Tégy le a haragról, hagyd a heveskedést, ne légy indulatos, mert az csak rosszra visz!” (Zsoltárok 37: 8). Noha nem kéri senki sem, hogy tolerálja a bűncselekményt, mindent megtehet azért, hogy elhárítsa a haragot. Higgyen abban, hogy a bűnös felelni fog tetteiért Isten előtt (Zsidók 10:30, 31). Megvigasztalhatja az is, hogy Isten gondoskodik arról, hogy hamar elmúljon a fájdalmunk, amely nap mint nap bánt bennünket (Ézsaiás 65:17; Jelenések 21: 4).

Elsimítani minden látszólagos sértést. Előfordulhat, hogy be kell vallanunk, hogy valóban nincs okunk sértésnek venni valamit, így ezekben a helyzetekben nincs szükség megbocsátásra. A Biblia azt mondja: „Ne bosszankodj föl lelkedben hirtelen, mert a bosszankodás az ostobák szívében tanyázik.” (Egyházi 7: 9).

Hogy könnyebben megbocsásson…

Ne feledje el, mit jelent a megbocsátás. Ha megbocsát az nem azt jelenti, hogy elfogadja a helytelen viselekedést, vagy úgy viselkedik, mintha meg sem történt volna a bűncselekmény. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy továbblépünk.

Ne feledje, mennyire hasznos a megbocsátás. Ha megszabadítja magát a haragtól és a dühtől, nyugodtabb és boldogabb lesz, és ez minden bizonnyal hozzájárul a jobb egészséghez (Példabeszédek 14:30; Máté 5: 9). Ennél is fontosabb, hogy ha megbocsátunk másoknak, akkor Isten is megbocsátja majd a mi bűneinket (Máté 6:14, 15).

Legyenek megértőek. Senki sem tökéletes (Jakab 3:2). Ha azt szeretnénk, hogy mások megbocsássanak nekünk, nekünk is meg kell bocsátanunk másoknak (Máté 7:12).

Legyenek ésszerűek. Ha kevésbé van oka panaszkodni valakinek, akkor alkalmazhatjuk a bibliai tanácsot: „Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is” (Kolossé 3:13).

Ne várjon. Ne hagyja, hogy a harag elhatalmosodjon testében. Próbáljon megbocsátani a lehető leghamarabb (Efezus 4:26, 27).

Imádkozzon. Az ima a legerősebb fegyver, amellyel a Teremtő hatalmat ad nekünk a megbocsátáshoz.

Nemcsak a gyűlöletet, a haragot, a bosszút semlegesíti meg az imával, hanem az érzéseink is alapvetően megváltoznak, és ezáltal a hozzáállásunk azzal szemben, aki igazságtalanul viselkedett velünk..

Az imát saját szavaival (gondolataival) fejezheti ki. Az imának konkrétnak, világosnak, kitartónak, rendszeresnek kell lennie, felesleges felsorolás és magyarázkodás nélkül (mert Isten már előre tudja, mire van szükségünk).

Nemrég közzétett

Vitaminok

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyekre testünknek kis mennyiségben szüksége van, ám önmagában nem termeli ezeket. Ezért nyers élelemmel, vagy még inkább frissen facsart bio

Még több »

Echinacea vs. Korona-vírus

Az Echinacea angustifolie gyökér az Echinacea purpuree magvaival, fokhagyma juice-szal és erős paprikával együtt hatékonyabban növeli a T-sejtek számát, mint bármi más! Például az amerikai

Még több »

A KÁVÉ

A KÁVÉ Becslések szerint Horvátországban a lakosság több mint 50%-a rendszeresen iszik kávét. A barna italokat fogyasztók útja megegyezik a Titanik útjával, amely mint tudjuk,

Még több »
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email